latinica  ћирилица
03/03/2019 |  15:09 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Стевандић: Институције БиХ таоци Изетбеговића, Џаферовића и Комшића

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да Бакир Изетбеговић, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић држе институције БиХ као таоце у намјери да дискриминишу Републику Српску, јер легитимним представницима Српске не дозвољавају учешће у власти кочењем формирања Савјета министара.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић истиче да власт на нивоу БиХ још није формирана, јер Изетбеговић, Комшић и Џаферовић, регулишући међусобне односе у Федерацији БиХ, покушавају да пониште вољу српског народа која је показана на изборима, не дозвољавајући легитимним представницима Републике Српске да заузму позиције које им по Уставу припадају.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да неконституисање власти на нивоу БиХ представља кршење Устава.

Стевандић истиче да је веома опасно и подмукло што је у у ову причу увлачи НАТО, који Изетбеговић, Комшић и Џаферовић користе као алиби да би се продубили сукоби у БиХ, а Република Српска дискриминисала и онемогућила да постави легитимне представнике на нивоу БиХ.

Он је представницима НАТО-а поручио да се одрекну промотера као што су Изетбеговић, Комшић и Џаферовић, који желе НАТО да увуку у своје приватне политичке обрачуне са представницима и властима Републике Српске.

Стевандић је рекао да војна неутралност, која је на снази у Републици Српској по одлукама Народне скупштине, није акт који се супротставља НАТО-у нити има ишта усмјерено против овог војног савеза, већ је усмјерен на сарадњу са свима, па и са НАТО-ом.

Поводом сутрашње посјете предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика Бриселу, гдје ће европским званичницима уручити одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије, Стевандић је рекао да Српска предњачи у одговарају на питања, али да на нивоу БиХ има оних којима је прече опрструисање формирања власти од европских интеграција.

Он каже да се зато дошло до ситуације да на више од 20 питања из Упитника нема конкретних одговора.

- Опструкција узима горке плодове. Имамо људе који су нам легитимни партнери на нивоу БиХ, али не желе да се посвете европским интеграцијама, већ се посвећују условљавању и дискриминацији Републике Српске. Ти људи наносе штету и ФБиХ - оцијенио је Стевандић.

Он каже да је Република Српска увијек предњачила у свим пословима у вези са европским интеграцијама.

- Републици Српској се нема шта приговорити јер је сва кривица и одговорност на другој страни - закључио је Стевандић.

Генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић рекао је да ова странка има све више нових чланова и одборника, а за три године постојања направила је историјски резултат, јер је на протеклим општим изборима освојила три посланичка мандата.

Станић је најавио да ће у четвртак, 7. марта, у Требињу одржати конференцију за новинаре поводом приступања два одборника у Уједињену Српску, чиме је ова странка постала друга странка по јачини у овом граду.

Он је рекао да ће 23. априла бити одржана Градска скупштина Уједињене Српске у Бањалуци, а 19. маја Републичка скупштина Уједињене Српске, гдје ће бити изабрани сви органи и руководство ове странке.