latinica  ћирилица
06/03/2019 |  15:47 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Семберски пољопривредници заинтересовани за бесповратна средства ЕУ

Више од стотину семберских пољопривредника који се увелико баве пољопривредном производњом и будућност породице везују за овај сектор, заинтересовани су за бесповратна средства ЕУ у износу три милиона евра.

До 27. марта пољопривредници могу да конкуришу за прву компонентну из овог пројекта намијењеног подршци примарне пољопривредне производње. Међутим, у старту многи су одустали, јер не могу да обезбиједе потребну докумемтацију.

Бесповратна средства ЕУ у износу 60 одсто укупне инвестиције су значајна помоћ пољопривредницима који намјеравају да шире капацитете и унапређују технологију на имању, каже Ђорђе Јевтић. Конкурисаће за средства, јер планира да изгради ново товилиште.

 - У тову држим негдје 40 -50 комада, ишао бих на око стотину комада . Онолико земље колико обрађујем да могу да произведем толико хране, заокружим циклус и то би била реалност мог пољопривредног домаћинства - рекао је Јевтић.

Минимална бесповратна средства која даје ЕУ по једном пројекту су 97 хиљада марака, а максимална 195 хиљада марака.Иако су услови повољни, многи апликанти ће одустати, јер немају грађевинске дозволе за објекте што је један од услова конкурса.

- Људи се највише боје, ако не припреме документацију, уложиће новац у грађевинску дозволу. Нормално, грађевинска дозвола је скупа и прескупа за овакве услове и да ће многи одустати баш због тога, због несигурности да ће проћи, а средства ће уложити - истакао је фармер Љубиша Стевановић.

До краја конкурса остало је само 20 дана, што је кратак рок за добијање грађевинске дозволе. Ипак, има пољопривредника који испуњавају услове тендера.

- Имамо кандидата из области свињарства, једног из области производње јабука, млијека, чак је један заинтересован за проширење капацитета производње вина. Тако да ће он сачекати други позив намијењен прерађивачима - додала је Розалија Галац из Аграрног фонда Бијељина- 

Други тендер у оквиру Еуфор бизнис пројекта, биће објављен половином године за подршку задругама и прерађивачима прехрамбених производа, док је трећи крајем године намијењен локалним заједницама које ће имати могућност да добију бесповратна средства за унапређење руралних подручја.