latinica  ћирилица
08/03/2019 |  17:27 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Мектић: Oчекује се ескалација кризе, Eвропа без рјешења

БиХ очекује повећан број миграната на такозваној балканској рути на путу за ЕУ, рекао је министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић, додајући да ЕУ није успјела да ријеши растућу кризу.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Прошле године, око 25.000 миграната са Блиског истока, сјеверне Африке и Азије прошло је кроз БиХ у нади да ће ући у ЕУ кроз сусједну Хрватску, која је чланица блока.

Мектић је подсјетио да је око 22.000 миграната успјешно прошло БиХ, док је неколико хиљада и даље у прихватним центрима.

- Очекујемо ескалацију проблема са мигрантима, не само у БиХ већ и дуж те руте - рекао је Мектић у интервјуу за АФП.

Према његовим ријечима, информације званичних институција, укључујући европских говоре о томе да се око 70.000 миграната, колико их је сада у Грчкој, креће према западној Европи.

- То није само проблем БиХ. Ми желимо да будемо дио европског рјешења, али ЕУ не може да се договори око рјешења. Овим илегалним миграцијама једноставно је дозвољено да наставе - рекао је Мектић.

Он је рекао да БиХ, сиромашна и паралисана фрагментисаним властима, не посједује ни економски ни политички капацитет да подржи велики прилив миграната.

Прошле године, ЕУ је издвојила око 9,2 милиона евра као помоћ БиХ у успостављању прихватних центара за мигранте са актуелним капацитетом од око 4.500 људи.

Мектић је рекао да БиХ разматра понуду Мађарске да пошаље полицију да помогне у граничним патролама.