latinica  ћирилица
11/03/2019 |  08:08 | Аутор: СРНА

Сребреница обиљежава Дан општине

У Сребреници ће данас свечаном сједницом Скупштине општине, додјелом награда најбољим ученицима и признања институцијама и колективима који су допринијели развоју ове локалне заједнице, бити обиљежен Дан општине.
Општина Сребреница - Фото: РТРС
Општина СребреницаФото: РТРС

Програм обиљежавања Дана општине почеће у 10.30 часова додјелом награда ученицима генерације и ученицима носиоцима Вукове дипломе из основних школа и Средњошколског центра у Сребреници.

Након тога биће одржана свечана сједница Скупштине општине на којој ће се подсјетити на резултате рада у претходних годину дана и упознати о плановима општине за наредних 12 мјесеци.

За 12.30 часова планирано је уручивање општинских награда и признања, а
према одлуци локалног парламента ове године највеће признање - Плакета са златним грбом општине Сребреница биће додијељено Савјету министара у техничком мандату.

Плакета са сребрним грбом биће уручена Влади Аутономне Покрајине Војводине, док ће Плакету са бронзаним грбом добити фирма "Економик груп" из Поточара која је отворена на Дан општине прошле године, запошљава 30 радника, биљежи добре пословне резултате, а показује и висок степен друштвене одговорности.

Обиљежавање ће бити настављено у 13.30 часова свечаним отварањем погона текстилне индустрије "Меркур фешн" који покреће истоимена компанија из Ивањице у Србији.

У почетку ће запослење у овом погону добити 40 радника, већином жена, а план је да се производни програм шири што треба да омогући удвостручавање броја запослених.

Општина Сребреница прошле године добила је 800.000 КМ помоћи од Владе Републике Српске и од тог новца 350.000 КМ уложено је за санацију и уређење објеката бивше "Везионице" који су у општинском власништву и уступљени су, под одређеним условима, фирми из Ивањице за покретање производње.

Након првих вишестраначких избора и пада социјализма у БиХ прекинуто је обиљежавање 11. марта као Дана општине Сребреница, односно дана када је ово мјесто ослобођено од фашистичких окупатора у Другом свјетском рату.

Од 1996. године сребреничка српска власт као Дан и славу општине прослављала је Покров Пресвете Богородице - 14. октобра, јер је то и слава овдашње истоимене цркве.

Успостављањем двоетничке власти 1999. године поново долази до прекида обиљежавања Дана општине.

Сазив Скупштине општине Сребреница 2002. године доноси одлуку да се као Дан општине Сребреница обиљежава датум успостављања Дејтонског споразума.

Међутим, тадашњи одборници су грешком или незнањем за мјесец погријешили датум успостављања Дејтонског мира па су умјесто 21. новембра у одлуци навели да је ријеч о 21. децембру и тако се 12 година обиљежавао погрешан датум као Дан општине.

Априла 2014. године одборници су одлучили да пониште ранију и донесу нову одлуку којом су као Дан општине Сребреница поново прогласили 11. март, који се након 25 година прекида, поново почео обиљежавати у овом мјесту.