latinica  ћирилица
11/03/2019 |  08:25 | Аутор: klix.ba

Етиопија и Кина заустављају све летове Боинга 737

Влада Кине одлучила је зауставити све даљње летове Боинга 737 МАX 8 након што се исти модел авиона срушио у недјељу у Етиопији гдје је погинуло 157 особа. Ово је друга несрећа овог модела авиона у посљедњих шест мјесеци.
Боинг 737 (фото: David Pygott) -
Боинг 737 (фото: David Pygott)

Према наредби која је издата, сви авиони морају слетјети до 18 сати, преноси Си-Ен-Ен.

Овај потез је најављен кратко након што је Етиопија "приземљила" малу флоту авиона Боинг 737 Маx 8 у сврху предострожности, док се истрага несреће не оконча.

Важно је нагласити да је ово други пут у посљедњих шест мјесеци да се нови Боинг авион сруши само неколико минута након узлијетања. Лион Аир Боинг 737 МАX 8 се срушио крајем октобра прошле године, а у тој несрећи је погинуло 189 људи. Овај модел авиона је до сада сматран једним од најпродаванијих те се постављају бројна питања о његовом квалитету након ове двије несреће.

- Посматрајући обје несреће, нашли смо неколико сличности. Оба авиона су Боинг 737 МАX 8 и оба су имала проблема већ при узлијетању - написали су из администрације.

Кина посједује највећу флоту Боинга 737 МАX 8 која има 97 авиона. Влада Кине је изјавила како ће контактирати Америчку Федералну авијацијску администрацију како би утврдили сигурност летова прије поновног почетка летова.

Аналитичарка Мери Скјаво за Си-Ен-Ен је рекла како јој цјелокупна ситуација изгледа веома сумњиво.

- Имамо два нова модела авиона, а оба су пала у мање од годину. То је црвени аларм у авиоиндустрији, то није нешто што се често дешава - рекла је она.

Истрага пада авиона још увијек је у току. За сада се зна да је авион изгубио везу с надређеним у 8:44 ујутро, само неколико минута након што је напустио аеродром. Теволде Гебре Мариам, извршни директор Етиопијан ерлајнса је на прес конференцији изјавио како је пилот имао техничких проблема с узлијетањем и да му је издата наредба да се врати на писту.