latinica  ћирилица
11/03/2019 |  09:08 ⇒ 09:36 | Аутор: СРНА

Хрватска компанија Скаут покреће судско извршење пресуде

Хрватска компанија Скаут одлучила је да покрене извршење пресуде Суда БиХ према којој је тој фирми Министарство одбране БиХ дужно да испоручи оружје и муницију у вриједности од 20 милиона КМ, а поднијела је и кривичну пријаву против министра одбране у Савјету министара у техничком мандату Марине Пендеш.
Марина Пендеш - Фото: dnevnik.ba
Марина ПендешФото: dnevnik.ba

Директор Скаута Милица Бухин рекла је за Дневни аваз да су очекивали да ће Министарство одбране, након што је то на три судске инстанце пресуђено, испоштовати своје обавезе и манифестовати поштовање судске пресуде као темеља владавине права.

- Нажалост, све вријеме имамо само лажна увјеравања да ће се тако поступити, али није учињен ниједан конкретан корак. Зато смо коначно покренули извршење путем Суда - истакла је она.

Према њеним ријечима, то значи да, уколико у складиштима Министарства одбране не буде довољно оружја и муниције, онда ће "Скаут" свој дуг намирити са рачуна тог министарства.

- Ако се опструкција настави, умјесто испоруке неопотребног и застарјелог наоружања и муниције, БиХ ће, на крају, сасвим сигурно морати да плати накнаду штете у милионском износу - тврди Бухинова.

Из бројних дописа које је Скаут упућивао Министарству одбране јасно је да су из Министарства наводили да је оружје нестало из складишта и да га нема довољно, напомиње Аваз.

Министарство одбране БиХ није хрватској фирми Скаут испоручило оружје и муницију по пресуди из децембра 2017. године, због чега је правоснажно изгубило судски спор у вриједности од 20 милиона КМ који је покренула хрватска фирма јер им није испоручено оружје које су наручили још 2003. и 2004. године.

Представници Скаута раније су најавили да ће тражити принудну наплату од Министарства одбране, те покренути кривичне пријаве против одговорних особа из тог министарства због неиспоручивања робе по пресуди.

Министарство одбране БиХ потврдило је у новембру прошле године да су дужни да компанији Скаут из Загреба испоруче робу на основу правоснажне пресуде Суда БиХ.

Ријеч је о обавези Министарства одбране која се односи на продају вишкова наоружања и муниције по насљеђеним уговорима ентитетских министарстава одбране из 2003. и 2004. године.