latinica  ћирилица
11/03/2019 |  09:27 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Јерковић: Хрватима потребне донације да би опстали на овим просторима

Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић изјавио је да је џентлменским договором предсједника ХДЗ-а Драгана Човића и лидера СНСД-а Милорада Додика побољшана безбједносна ситуација, што је веома важно за останак и опстанак свих на овим просторима, а понајвише Хрвата.
Јосип Јерковић - Фото: СРНА
Јосип ЈерковићФото: СРНА

- Посљедњих година безбједносна ситуација је задовољавајућа и сваки немили догађај деси се невезано за националну структуру - каже Јерковић.

Он сматра да представници власти у Републици Српској морају заједнички тражити са представницима Хрватске и Федерације БиХ могућност како помоћи Хрватима да остану у Српској.

- Ако се овако као данас настави помоћ Хрватима, ако не буде међународних донатора, као што их данас већ нема, и ако не можемо помоћи тим људима - врло ће тешко опстати на овим просторима и ово мало Хрвата што је остало, јер ће се раселити широм Хрватске и ЕУ - рекао је Јерковић.

Говорећи о положају Хрвата у Републици Српској, он каже да они дијеле судбину друга два народа ако је ријеч о томе како живјети и преживјети, те како остати и опстати на овим просторима.

- Међутим, чињеница је да је мањи број Хрвата запослен у институцијама и државним фирмама и по том питању сам незадовољан - рекао је Јерковић за "Независне новине".

Он је поручио да ће се Хрвати изборити за своје право у оквиру БиХ, али да то све треба регулисати Изборним законом на простору цијеле БиХ.

- Хрвати не желе оспорити другим народима оно што њима припада. То исто тражимо од других - да поштују Хрвате и да њима омогуће да бирају своје представнике - навео је Јерковић.

Говорећи о политичкој ситуацији у Републици Српској и ФБиХ, он је подсјетио да је власт у Српској врло брзо формирана и да све иде својим током, док у ФБиХ није формирана Влада, као ни Савјет министара.

Коментаришући то што је након 20 година попуњен Клуб Срба у Дому народа ФБиХ, он је рекао да би Хрват из ФБиХ требало да разумије Хрвата у Републици Српској, а исто тако и Србин из Српске треба да разумије Србина у ФБиХ.

- Мјесецима се послије избора не формира власт јер не можемо да сједнемо за сто и договоримо се да три народа буду равномјерно заступљења, односно да свако изабере свог легалног представника. То је основ свега - навео је Јерковић.

Он сматра да ће имати добру сарадњу са предсједником Српске Жељком Цвијановић с обзиром на то да су добро сарађивали и док је била премијер.