latinica  ћирилица
11/03/2019 |  10:11 | Аутор: СРНА

У Хагу прије 13 година преминуо Слободан Милошевић

У притвору Хашког трибунала на данашњи дан прије 13 година преминуо је некадашњи предсједник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић, а тим поводом руски стручњак за Балкан Јелена Гускова изјавила је да се послије Милошевића ништа према Србији није промијенило и да су "они који испостављају рачуне на истим адресама".

- Њихови интереси су исти, послије Милошевића само је одгођено распарчавање српских територија, а нисам сигурна да ли ће бити и накнадних захтјева, послије самопроглашења Косова и Метохије које је помогла такозвана међународна заједница - рекла је Гускова за Вечерње новости.

Слободан Милошевић умро је 11. марта 2006. године током суђења за ратне злочине на подручју бивше Југославије у ратовима током деведесетих година прошлог вијека.

Милошевић је на првим вишестраначким изборима у Србији послије Другог свјетског рата у децембру 1989. године изабран за предсједника Србије.

На пријевременим изборима у децембру 1992. поново је изабран за предсједника Србије, а од 1997. године до октобра 2000. године био је предсједник СР Југославије.

Милошевић је предводио делегацију у којој су била по три члана из СР Југославије и Републике Српске на преговорима у Дејтону у новембру 1995. године.

Тада је у име делегације парафирао Споразум о миру у БиХ, познат као Дејтонски споразум, који је, затим, потписан децембра 1995. године у Паризу.

Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу је 27. маја 1999. године објавио оптужницу против Милошевића, два мјесеца након што је НАТО почео да бомбардује СР Југославију.

Период Милошевићеве власти завршена је крајем 2000. године побједом удружене Демократске опозиције Србије на изборима за предсједника СР Југославије.

Ухапшен је 31. марта 2001. године у Београду, а изручен Хашком трибуналу 28. јуна исте године.

Милошевић је, како су наводили медији, тврдио да је неко у Хагу предузимао "активне и смишљене кораке" да уништи његово здравље и да су, с циљем да се то прикрије, судије тог суда одбиле да му дозволе лијечење у Москви.

Званичници Трибунала током суђења су више пута тврдили да Милошевић манипулише својим здрављем и да одбија да поштује прописани љекарски режим.

Његово тијело допремљено је из Хага у Београд 15. марта 2006, а наредног дана било је изложено у Музеју "25. мај" у оквиру музејског комплекса на Дедињу.

Сахрањен је у Пожаревцу, у породичном дворишту, гдје ће и данас представници Удружења "Слобода", које његује успомене на Милошевића, положити вијенце и цвијеће.