latinica  ћирилица
11/03/2019 |  10:23 ⇒ 11:12 | Аутор: СРНА

Невид театар на Фестивалу еколошког позоришта

Представа "Чудесни континенти", аутора Марка Дукића у продукцији "Невид театра" из Бањалуке, биће изведена у оквиру такмичарског програма 25. Фестивала еколошког позоришта за дјецу и младе који ће бити одржан од 22. до 25. августа у Бачкој Паланци.
Невид театар (фото: atvbl.com) -
Невид театар (фото: atvbl.com)

Ријеч је о интерактивно-образовној представи за дјецу узраста од три до девет година.

На Конкурс Фестивала еколошког позоришта за дјецу и младе пријавило се више од 50 позоришта из цијелог свијета, а одабрано је осам представа за овогодишње издање.

Од 22. до 25. августа у Бачкој Паланци биће приказане представе из Србије, Хрватске, Русије, Словеније, Италије и БиХ.

Одабране представе такмичиће се за награду "Добро дрво" и то у категоријама награда за најбољу представу у цјелини по одлуци стручног жирија, награда за представу најближу дјеци по одлуци дјечијег жирија, награда за најбољу представу по гласовима публике и појединачне награде по одлуци стручног жирија /специјална награда, глумачке награде, награда за визуелни идентитет/.

Ово је друго учешће "Невид театра" у такмичарском програму Фестивала еколошког позоришта, саопштено је из овог театра.

Прије три године, анимирана бајка за дјецу, младе и одрасле од три до 133 године под називом "Пустоловине Болета комете", ауторски пројекат редитеља Марка Дукића, проглашена је најбољом по одлуци стручног и дјечијег жирија на 22. Фестивалу еколошког позоришта за дјецу и младе.

Фестивал еколошког позоришта сваке године од 1995. једном годишње организује Удружење Фестивал еколошког позоришта за дјецу са сједиштем у Бачкој Паланци.

"Невид театар" је независна професионална театарска трупа, основана 2009. године у Бањалуци, чији је циљ реализовање културних догађаја, што подразумијева продукцију и промоцију неконвенционалног умјетничког, а посебно театарског изражавања, продукцију театарских представа, перформанса, анимација.

Један од посљедњих стратешких пројеката "Невид театра" под називом "Културно игралиште у покрету", који је уврштен у Бид бук /књигу понуда, каталог/ "Бањалука 2024. Европска пријестоница културе", а град кандидат и овај театар га планирају реализовати од 2020. до 2024. године на територији Града Бањалука у свим предшколским и школским установама.