latinica  ћирилица
11/03/2019 |  10:59 | Аутор: Вечерње новости

Порошенко избјегао линч (ВИДЕО)

Предсједник Украјине више не може да рачуна ни на подршку националиста. У тучњави у Черкасију повријеђена 22 полицајца од којих је 19 у болници
Петро Порошенко (Фото: AP Photo/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service) - Фото: AP
Петро Порошенко (Фото: AP Photo/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service)Фото: AP

Велики корупцијски скандал који су недавно открили новинари могао би дефинитивно да смањи шансе Петра Порошенка да 31. марта поново побиједи на предсједничким изборима, бар судећи према сценама са улица града Черкасија гдје је током викенда дошло до сукоба полиције и ултрадесничарских демонстраната који су покушали да омету предизборни митинг предсједника Украјине и натјерали га да побјегне.

Черкаси је удаљен око 150 километара југоисточно од украјинске пријестонице Кијева.

Извјештаји говоре да је више десетина чланова странке Национални корпус покушало да улети на бину на којој је Порошенко држао говор у оквиру кампање за предсједничке изборе, као и да су покушали да блокирају колону возила у којој је он био.

Полиција је објавила да је у демонстранте испаљен сузавац.

Пошто је Порошенко ипак успио да побјегне са бине, националисти су се упутили ка згради у којој су канцеларије губернатора области тражећи да државно руководство каже како је могло доћи до ове крађе. Тада је дошло до велике тучњаве демонстраната и полиције у којој су повријеђена 22 полицајца од којих је 19 завршило у болници.

Националисти су Порошенка испратили повицима "Предсједник не може да побјегне од нас".

Озлојеђени министар украјинске полиције Арсениј Аваков изјавио је да ће бити кажњени чланови "националног корпуса" који су се сукобили са полицијом у Черкасима.

Незадовољство чланова Националног корпуса иницирано је корупцијским скандалом у којем су људи блиски Порошенку продавали резервне дијелове за војну технику по цијени чак 300 одсто изнад тржишне. На тим махинацијама чиновници "Укроборонопрома", организације која се бави производњом војне технике, украли су најмање девет милиона долара.

Узалуд сада украјинско тужилаштво тврди да је и оно било на трагу да открије овај случај корупције, а да су новинари који су све објавили, само били бржи.

Незадовољство због корупције раширило се из Кијева и у друге дијелове Украјине, па је тако дошло до сукоба у Черкасима. Иначе, ратоборни националисти тражили су од Порошенка да ухапси бившег замјеника секретара Савјета националне безбједности Олега Гладковског и његовог сина Игора.

Прије тога су украјински националисти у Кијеву такође тражили хапшења учесника афере са преплаћеним резервним дијеловима за војну технику.

Да би изашао из садашње ситуације предсједник Порошенко обећава да ће бити организована међународна финансијска контрола која ће прегледати све уговоре Украјинске одбрамбене индустрије.