latinica  ћирилица
11/03/2019 |  11:10 | Аутор: СРНА

Марчета: Срби повратници живе у 21. вијеку без воде и струје

Предсједник иницијативног одбора кровне асоцијације Срба Федерације БиХ Миле Марчета рекао је данас Срни да Срби у ФБиХ живе у јако тешким условима, у појединим селима немају воду, електричну енергију, немају пут ни сигнал за мобилну телефонију, те да ће, уколико се овако настави, поново морати да се селе са својих огњишта.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

Марчета је истакао да ће Срби повратници у ФБиХ, уколико се овако настави, морати поново да се селе са својих огњишта, јер нема улагања, нема инфраструктуре, а структуре власти које ће се формирати на нивоу БиХ треба да буду упознате о положају српских повратника у ФБиХ

- Најбољи примјер како Срби живе тамо гдје су се вратили на своја огњишта је да немају адекватне услове за нормалан живот, немају пута, воде, електричне енергије нити сигнала за мобилну телефонију, као што су српска села Преодац, Горњи и Доњи Тишковац и Трубар - рекао је Марчета.

Према његовим ријечима, осим у Ливањском кантону, положај Срба је тежак и у Унско-санском кантону, Западнохерцеговачком, Посавском и многим другим општинама и градовима у ФБиХ.

- Мостар и Сарајево су сами по себи специфични, Срби немају права као што су их имали. Ако тај тренд буде настављен, Срба неће ни бити у повратничким општинама - рекао је Марчета.

Он је додао да је Гламоч примјер како Срби немају своја права, јер у школама српска дјеца и даље не изучавају матерњи српски језик, наводећи да је у Основној школи Гламоч трећина ученика српске националности и да их има око 90.

Марчета је навео да је ове зиме у ФБиХ било јасно како преживљавају Срби повратници који су данима били одсјечени од свијета, а помоћ су морали потражити од Оружаних снага БиХ и Цивилне заштите Републике Српске.

- Сигурно је да су они који су се вратили својим кућама прихватили уставноправно уређење гдје би требало да буду равноправни са остала два народа, али очигледно некоме другоме то смета, па положај Срба није онакав какав би требало да буде. Чињеница је да природних ресурса има највише тамо гдје су се Срби вратили, али тим ресурсима управља неко други - навео је Марчета.

Марчета је рекао да се 20 година по повратку Срба на своја огњишта ништа није промијенило.

- Крајње је вријеме да неко почне да обраћа пажњу на Србе повратнике у ФБиХ. Срамота је да људи живе без струје у 21. вијеку као да је камено доба, без воде, пута и сигнала за мобилну телефонију и права да изучавају матерњи језик - закључио је Марчета.