latinica  ћирилица
11/03/2019 |  11:21 ⇒ 11:22 | Аутор: РТС

Линта: Блајбург мјесто окупљања усташког режима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравио је одлуку корушке Католичке цркве да забрани мису усташама убијеним на Блајбуршком пољу крајем Другог свјетског рата. Наводи да је Блајбург деценијама мјесто окупљања усташког режима.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Миодраг Линта је за РТС навео да је Блајбург деценијама мјесто величања усташтва.

- Добро је познато да је Блајбург деценијама мјесто окупљања десетина хиљада присталица усташког режима и Анте Павелића. Један од доказа да је усташтво темељ данашње Хрватске јесте срамна одлука Хрватског сабора да буде покровитељ комеморације убијеним усташама 1945 - навео је Линта. 

Наводи да је посебно скандалозно и антицивилизацијско саопштење Хрватске бискупске конференције у коме критикује одлуку Католичке цркве у Корушкој да ове године забрани комеморацију на Блајбуршком пољу.

Осуђује и понашање хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић и предсједника Сабора Гордана Јандроковића, који како каже, такође снажно жале што неће бити мисе.

Истиче да Хрватска бискупска конференција и бискупска конференција БиХ никада нису јавно осудиле НДХ и усташки режим.

- Никада нису осудили НДХ и злодјела и геноцид над српским народом. Никада нису одустале да се ратни злочинац Алојзије Степинац прогласи за свеца - наводи предсједник Савеза Срба из региона.

Додаје да то јасно показује да Католичка црква у Хрватској и БиХ не жели да се покаје за учешће својих чланова у геноциду над Србима, а камоли, како каже, да се покаје и тражи опроштај од стотинак хиљада српских жртава и њихових потомака. 

"Наставља се мржња према Србима у Хрватској"

Истиче да се у Хрватској готово свакодневно наставља ширење мржње и нетрпељивости "према Србима и свему српском".

Осврћући се на паљење лутке са ликом Милорада Пуповаца, Линта истиче да је то чин који подстиче на насиље. 

- Спаљивање лутке са ликом Милорада Пуповца представника Срба у Хрватској није никакво исмијавање или критика моћника, већ је прије свега чин који подстиче на насиље. Сличан злочин мржње смо имали приликом напада на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту, само зато што су Срби. Хрватски званичници суштински нису ништа урадили везано за тај догађај и они сносе одговорност", наводи Линта.

Говорећи о графитима "Убиј Србина", навео је да је ХРТ већ дуги низ година постала "легло усташтва, мјесто гдје се толерише и промовише усташтво".

- Хрватска радио-телевизија је већ дуги низ година постала легло усташтва, мјесто гдје се промовише усташтво и усташка идеологије. Мјесто са кога се шири мржња и нетрпељивост Постало је сасвим нормално да се на ХРТ-у емитују пјесме проусташког пјевача Марка Перковића Томпсона који пјева о клању Срба, емитују се чак и његови концерти - оцјењује Линта.

Додаје да је положај Срба у Хрватској веома тежак.

- Положај Срба у Хрватској је трагичан, ствара се све већи осећај страха, неизвјесности и узнемирености за будућност. Срби у Хрватској јасно виде да им се шаље потпуно лоша порука да чак и у данашњој Хрватској која је чланица Европске уније не могу да слободно буду Срби православне вјере, не могу слободно и јавно да испољавају своју вјерску и националну припадност. На крају им се шаље порука да морају да се иселе или асимилују - закључио је предсједник Савеза Срба из региона.