latinica  ћирилица
11/03/2019 |  11:36 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Додијељено 17 сертификата за завршену обуку хуманитарног деминирања

Више од два одсто простора Републике Српске и даље је под минама, а од 12 до 15 одсто становништва је угрожено од неексплодираних минско-експлозивних средстава, рекао је директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед који је данас у Бањалуци додијелио сертификате за 17 полазника који су завршили обуку из области хуманитарног деминирања.

Међед је рекао новинарима да је обука трајала 120 часова и да то много значи за Републику Српску, с обзиром на то да се БиХ сматра, одмах иза Сирије, најзагађенијом земљом неексплодираним минско-експлозивниом средствима.

- Када се узме у обзир да је од минско-експлозивних средстава у Српској страдало 368 лица, да је 680 теже или лакше рањено, а међу тим цифрама има значајан број дјеце и деминера, то значи да ће ова обука помоћи деминерима у будућем раду - навео је Међед.

Он је додао да је приликом одређивања критерија за полазнике ове обуке прије свега узимало у обзир да то буду лица из структура цивилних заштита општина које су оптерећене минама, као и из спортских удружења и невладиног сектора који имају или имали контакт са минама као што је Горска служба спасавања или спелеолози.

Помоћник директора Републичке управе Цивилне заштите Драган Кос навео је да су полазници током 120 наставних часова обуке, колико чини основни курс обуке за хуманитарно деминирање, имали прилику да се упознају и са кориштењем паса у претрази терена и радом машина за деминирања, те мануелним операцијама у радној стази.