latinica  ћирилица
11/03/2019 |  13:49 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева (ФОТО)

Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева обиљежен је данас у дворишту Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву, гдје је положено цвијеће на спомен-обиљежју убијеној дјеци, служен парастос и одржан историјски час.

Вијенце су положили предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, директор ОШ "Свети Сава" Данијела Мрда и чланови породица погинуле дјеце.

Након полагања цвијећа на спомен-обиљежје и парастоса наставник историје у ОШ "Свети Сава" Миљан Максимовић одржао је час историје.

Фото: СРНА

Парастос су служили свештеници Српске православне цркве, а дјеца из ОШ "Свети Сава" одржала су пригодан програм.

Обиљежавању овог датума присуствовали су и посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, политички и јавни званичници Републике Српске и града Источно Сарајево и његових шест општина, ђаци, професори, чланови породица страдале дјеце и грађани Источног Сарајева.

ВИШКОВИЋ: ИСТРАЈАТИ НА ТОМЕ ДА УБИЦЕ СРПСКЕ ДЈЕЦЕ ОДГОВАРАЈУ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Источном Сарајеву да институције Републике Српске морају да истрају на томе да злочинци који су убијали српску дјецу у Српском Сарајеву морају да одговарају.

- Не смијемо заборавити. Република Српска, српски народ, наша дјеца ово никада не смијемо и нећемо дозволити да буде заборављено. Тражићемо док овдје постоји српска глава да за те злочине мора да се одговара - рекао је Вишковић .

Истичући да за више од 450 дјеце која су убијена широм Републике Српске нема одговорних, Вишковић је подсјетио да су истовремено Срби оптужени за злочине.

Фото: СРНА

- Одговорни морају изаћи пред лице правде и одговарати за почињене злочине. Да има одговорности на другој страни сами би предали те злочинце и тиме бар мало опрали своју савјест, уколико је имају - нагласио је Вишковић.

Указујући да ће се питањем страдања српске дјеце у посљедњем сукобу у БиХ морати да позабави и нови Савјет министара, Вишковић је поручио да су Срби за помирење и толеранцију, али починиоци оваквих злочина морају да одговарају.

- Срби никада никога нису угрожавали и нећемо то чинити ни у будућности, али не можемо дозволити да се овакве ствари дешавају према нашој дјеци и да нико за то не одговара - нагласио је Вишковић.

На данашњи дан 11. марта 1995. године, за вријеме примирја, снајперским хицима убијене су ученице ове школе Наташа Учур и Милица Лаловић које су безбрижно играле ластиш испред своје зграде у сарајевском насељу Грбавица које је тада било под српском контролом.

На списку Центра за истраживање ратних злочина, који, нажалост, још није коначан за сада се налази 118 имена убијене дјеце Српског Сарајева, а на простору цијеле Републике Српске страдало их је 475.

До данас нема ниједног судског епилога или подигнуте оптужнице за било које убијено дијете у Српском Сарајеву.

Спомен-обиљежје убијеној дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године открили су 13. септембра прошле године тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор ОШ "Свети Сава" Данијела Мрда.

На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара "Сумрак", који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.