latinica  ћирилица
11/03/2019 |  14:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Томпсон ослобођен оптужби за коришћење усташког поздрава

Хрватски кантаутор Марко Перковић Томпсон ослобођен је у шибенском Прекршајном суду оптужби за коришћење усташког поздрава 'За дом спремни' на концертима.
Марко Перковић Томпсон -
Марко Перковић Томпсон

Полиција, која га је пријавила, овога пута је поднијела жалбу па ће коначну пресуду донијети Високи прекршајни суд у Загребу, пише хрватски портал Новости.

Прекршајни суд у Шибенику ослободио је Томпсона у поступку који је покренут због коришћења усташког поздрава 'за дом спремни' на три концерта из 2016. и 2017. године, сазнаје портал.

Томпсон је у октобру 2018. ослобођен оптужбе за нарушавање Закона о прекршајима против јавног реда и мира на концерту који је одржан 5. августа 2016. године, током годишњице Олује у Книну.

Ослобађајућа одлука односи се и на наступе од 21. јануара и 26. августа 2017. године.

Шибенском пресудом настављена је пракса по којој се пјевач на судовима лишава одговорности за коришћење усташког поклича на почетку пјесме 'Бојна Чавоглаве'.

Полиција је у овом случају поднијела жалбу, па ће завршну ријеч имати Високи прекршајни суд у Загребу.

Захваљујући тој жалби, јавност ће сазнати на који начин више инстанце третирају процјене локалних судова кад је ријеч о Томпсону.

У посљедње четири године МУП наиме није подносио жалбе, па је мишљење општинских судија постајало и коначно.

Судија у Слуњу Нада Туркаљ прије двије године је ослободила Томпсона тврдњом да коришћење усташког поздрава није било праћено политичким порукама, није изазивало ремећење јавног реда и мира нити је пјевач на тај начин подстицао мржњу на снову националне и вјерске припадности.

Слуњска полиција није уложила жалбу, са образложењем да немају нових доказа које би уврстили у наставак поступка.