latinica  ћирилица
11/03/2019 |  14:59 | Аутор: СРНА

Требиње: Усвојени планови рада и дјеловања јавних установа и предузећа

Одборници Скупштине града Требиња усвојили су данас план рада и дјеловања за 15 јавних установа и предузећа за 2019. годину.
Требиње - Скупштина града - Фото: РТРС
Требиње - Скупштина градаФото: РТРС

Усвојени су планови рада и дјеловања јавних установа Центра за социјални рад, вртића Наша радост, Дома младих, Центра за информисање и образовање, Културног центра, Туристичке организације, Дома здравља, Апотеке, Требињеспорта, Музеја Херцеговине, Народне библиотеке, Агенције за развој малих и средњих предузећа, Екологије и безбједности, Аграрног фонда и јавног предузећа Радник.

Главна примједба и опозиционих и одборника власти била је да ову врсту извјештаја треба усвајати у децембру, а не у марту у години на коју се планови односе јер установе на овај начин раде без плана и програма дуже од 60 дана.

Одборник ПДП-а Саша Борјан истакао је да су примијетна значајна повећања издавајања за бруто плате у појединим установама.

Одборник СДС-а Видомир Бегенишић рекао је да је план програма јавних установа јасно ставио до знања да овогодишњи буџет има социјални, а не развојни карактер.

Он је указао и на висину властитих прихода појединих установа и предузећа, који су до 30. септембра 2018. наплаћени мање од плана.

- Центар за информисање и образовање има приходе од 84.000 КМ, а предузеће Радник 90.000. На тржишту, сад или икад, има посла у грађевинском сектору, а Радник има приходе колико и медијска кућа - навео је Бегенишић.

Одборник СНСД-а Гордан Мишељић похвалио је рад Народне библиотеке и Културног центра, наводећи да је очигледно да њихова руководства знају свој посао.

Његов страначки колега Срђан Симовић навео је да се све одлуке доносе с циљем да јавне установе повећају приходе, што ће омогућити и запошљавање нових радника.

Одборници скупштинске већине подржали су и приједлог Одјељења за привреду да се повећа боравишна такса са постојеће двије на три КМ за хотеле, хостеле и мотеле, док ће боравишна такса за приватни смјештај на годишњем нивоу убудуће износити 30 КМ за кревет.

У образложењу одлуке наведено је да су се на овај корак одлучили због тога што је Требиње проглашено за прво туристичко мјесто у Републици Српској.

У току је двосатна пауза након које ће одборници наставити рад о осталим тачкама дневног реда.