latinica  ћирилица
11/03/2019 |  15:24 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Нови Град: Зауставити планове одлагања радиоактивног отпада на граници

Еко-БиХ мрежа тражи да се зауставе планови за одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској, у непосредној близини Новог Града и границе са БиХ, јер опасност која због тога пријети није проблем само ове општине и регије, него има и шире размјере.
EKO БиХ мрежа - Фото: СРНА
EKO БиХ мрежаФото: СРНА

- Апелујемо да власти Хрватске и БиХ за проблем радиоактивног отпада што хитније нађу рјешење које неће угрозити здравље људи и животну средину - поручују из Еко-БиХ мреже коју чини 26 удружења чији су се представници протеклог викенда састали у Сарајеву.

Они су истакли да се улаз у комплекс касарне Черкезовац на Трговској гори, која је планирана локација за одлагање радиоактивног отпада, налази свега 800 метара од ријеке Уне, а 1.000 метара од водозахвата за Нови Град. 

- Из овог водозахвата воду пије више од 15.000 грађана, а у долини Уне живи око 230.000 становника. Сви они би били директно угожени - наводе из Еко- мреже.

Еколошка удружења сматрају да је озбиљност овог проблема видљива из докумената који су процурили у јавност са тајног састанка Министарства одбране Хрватске и Министарства заштите околине и енергетике Хрватске гдје је мимо свих процедура договарана примопредаја касарне.

Марио Црнковић из Грин тима из Новог Града истакао је да, уколико до тога дође, загађење које пријети биће далеко веће него што се може замислити. 

- Загађење не познаје државне и ентитетске границе - поручио је Црнковић.

Виктор Бјелић из Центра за животну средину истиче да организације окупљене у Еко-БиХ мрежу у потпуности подржавају Грин тим, те да ће им се придружити у борби против овог проблема. 

- БиХ мора да се заузме за животну средину и здравље својих становника и учини све да не дође до одлагања опасног отпада у непосредној близини њене границе. Овај случај помно пратимо и поздрављамо напоре ресорног министарства да нађе рјешење - рекао је Бјелић.

Еколошке организације БиХ окупиле су се протеклог викенда и планирале наредне кораке, од којих је један подршка локалним заједницама и организацијама које се боре против штетних активности каква је и планирана изградња одлагалишта радиоактивног отпада.