latinica  ћирилица
11/03/2019 |  15:25 | Аутор: СРНА

Савчић: Нелсон не познаје довољно историју ових простора

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је нови амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон, осуђујући поступак Равногорског покрета који је обиљежио 73 године од хапшења ђенерала Драже Михаиловића у Вишеграду, показао да довољно не познаје историју ових простора из Другог свјетског рата.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

- Нелсон, вјероватно, нема ни координацију са америчким амбасадором у Србији који, за разлику од њега, сваке године одаје пошту четницима који су заслужни за спасавање живота 500 америчких пилота у Другом свјетском рату, за шта је Дражу Михаиловића одликовао амерички предсједник Хари Труман - рекао је Савчић.

Он је изразио увјерење да обиљежавање овог догађаја у Вишеграду нема облик пријетње према било коме у Вишеграду, Републици Српској и БиХ.

Савчић је рекао да осуђује пријетње, ружне поруке и провокације на скупу у Вишеграду ако их је било, али и истакао да не треба забрањивати представницима Равногорског покрета да у униформама обиљежавају ове догађаје.

- Да није било четника у Другом свјетском рату, на простору источне Босне не би било ни српског ува, јер нису сви они били зликовци и злочинци како то неки желе лажно да представе - истакао је Савчић.

Он је рекао да није добро да се странци мијешају у све догађаје у БиХ.

Нови амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон осудио је то што су припадници Равногорског покрета јуче у Вишеграду, полагањем вијенаца, мирно и достојанствено обиљежили 73 године од хапшења ђенерала Драже Михаиловића.