latinica  ћирилица
11/03/2019 |  15:42 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Шеранић: Унаприједити пословање установа социјалне заштите

Јавне установе социјалне заштите ,чији је оснивач Влада Српске, могле би убудуће да буду суфинансиране на основу пружених услуга умјесто по броју корисника, као до сада. Такав модел финансирања министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић представио је директорима седам установа социјалне заштите, на састанку у Дервенти.

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју "Будућност" из Дервенте,ј една је од седам јавних установа социјалне заштите у Републици Српској,ч ији је оснивач Влада. Осим смјештаја и школовања корисника,међу којима је највише слијепих и слабовидих, свјесни су да им је опстанак сигурнији ако прошире услуге.

- Морамо проширити своје дјеловање, да теренски почнемо пружати услуге, да дјелујемо у области специјалистичких социјалних услуга и услуга социјалне рехабилитације, тако да кориснике који нису код нас да их обухватимо -поручује Владан Поповић, из Центра за дјецу и омладину.  

Пружене услуге убудуће би могле да буду основ за суфинансирање јавних установа социјалне заштите. То би замијенило досадашњи начин који се темељио на броју корисника. Унаприједило би , увјеравају у ресорном министарству, и социјалну заштиту, али и побољшало пословање установа.

- Што би омогућило да саме установе не буду финансиране само од Владе као институције него по питању финансирања саме услуге да се суфинасира и из других извора, било да иде на терет самог лица, уколико оно жели да смјести неког из своје породице у такву врсту установе, или као што је случај са приватним установама социјалне заштите, приватним домовима за стара лица - поручује Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У Геронтолошком центру у Бањалуци кажу да су много уложили у едукацију да достигну стандарде у пружању услуга, али дуге листе чекања још су им највећи проблем. Нови модел суфинансирања одговарао би и њима.

- Ово је добра идеја нашег министра да видимо начине, путеве, како да подигнемо квалитет,како још боље средити финансирање - поручује Винко Лолић, Геронтолошки центар Бањалука.

На састанку у Дервенти разговарано је и о законском уређењу тзв.геријатријске психијатрије, али и новим услугама за дјецу без родитељског старања и с потешкоћама у развоју. Биће настављени пројекти који се односе на хранитељство и социјално становање .