latinica  ћирилица
11/03/2019 |  16:29 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Усвојена одлука о увођењу 4Г мреже

Савјет министара усвојио је одлуку о увођењу 4Г мреже, која ће бити потпуно успостављена за пет година, с тим што ће 60 одсто територије бити покривено за годину.

Усвојен је и Приједлог споразума о смањењу цијене роминга у јавним мрежама мобилне комуникације у земљама региона, што значи 80 одсто јефтиније услуге мобилне телефоније од 1. јуна 2019., а од 2020. биће бесплатне. На захтјев српских министара, са дневног реда поново је скинут Нацрт годишњег националног програма, чији је предлагач Комисија за НАТО.

Усвајање тзв. Годишњег националног програма за НАТО остаје приоритет за СДА. Џаба прошлоседмични састанак тројице политичких лидера, након кога је био утисак да формирање новог Савјета министара неће бити условљено наставком НАТО 

- Ја немам информацију да је то питање стављено по страни када је у питању именовање новог Савјета министара - рекао је денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату.

Српски министри сматрају, нема смисла да актуелни сазив Савјет министара у техничком мандату одлучује о усвајању документа којим се трасира пут ка НАТО-у. На њихов захтјев, Звиздић је скинуо ту тачку с дневног реда.

- Он је по пети пут на сједници Савјета министара као порука и сигнал да ће то питање да живи и да се та тема неће и не може заборавити и ставити на маргине дешавања у БиХ - сматра Звиздић.

Шта се промијенило од сриједе када је Бакир Изетбеговић спустио тензије говорећи о "усаглашавању о НАТО" и данашњег готово ултимативног иступа Дениса Звиздића да се"неће и не може та тема оставити по страни"? Десио се наступни прес америчког амбасадора, који је јасно ставио до знања да је НАТО приоритет његове владе у БиХ.

- Достављање ГНП не значи да БиХ постаје чланицом НАТО савеза, ради се тек о још једном кораку напријед у овом партнерству, а ја ћу радити како бих помогао да што више грађана увиди да је НАТО платформа која прижа сигурност и стабилност свима у земљи - истакао је Ерик Нелсон, амбасадор САД у БиХ.

Док из Вашингтона стиже недвосмилена порука да је наша будућност у НАТО-у, из Брисела увјерававају да је НАТО одвојен од европског пута. И једни и други позивају на што хитније формирање власти док Бошњаци, игноришући став Срба, вјешто користе подршку страних амбасада да нас уведу у НАТО.

- И бошњачким партијама би Брисел требао бити приоритет у односу на потенцијална суфлирања из неких амбасада рецимо САД и Велике Бритраније којима је већи интерес НАТО него ЕУ. Мислим да ће Бошњаци попустити и да ће неко вријеме зауиставити причу око МАП-а али ће се формирати Савјет министар, али ће то питање поново вратити на дневни ред - рекао је Александар Врањеш, професор ФПН Бања Лука.

Наставак разговора страначких делегација СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ очекује се након што се усагласе принципи за формирање новог Савјета министара, а то ће, према Звиздићевим ријечима, бити након повратка чланова Предсједништва са службеног пута.