latinica  ћирилица
11/03/2019 |  16:31 ⇒ 12/03/2019 | 08:11 | Аутор: РТРС

Потписан уговор између Србијагаса и Гас промета (ФОТО)

Србијагас постао је већински власник Гас Промета из Источног Сарајева. Споразум су, у Бањалуци, потписали директори Душан Бајатовић и Миломир Драганић, те директорка Инвестиционо-развојне банке Снежана Вујнић. На овај начин, отклоњене су препреке да Гас промет постане снажан фактор у промету гаса у Босни и Херцеговини, и створени предуслови гасификације Српске.

Србијагас је постао власник 39 одсто удјела Гас промета из Источног Сарајева.

Акцијски фонд Инвестиционо-развојне банке Републике Српске има 26 одсто акција, а преостали власници су републички фондови и физичка лица.

То је дио уговора, којим су прецизирани сви детаљи због којих је Гас промету 20 година, дјелимично, оспоравано учешће у правном промету.

- БХ-гас више нема ниједан разлог да оспорава наше предузеће Гас промет. То је најважнији циљ како би Гас промет могао да управља гасном инфраструктуром која му је повјерена и функцијом транспорта гаса на потезу од границе Србије - каже Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске.

Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије рекао је да потписивањем уговора и рјешавањем овог питања, неопходан је предуслов за даље уређење гасног система у Републици Српској и подсјетио да је у питању важан документ за гасификацију и развој ове цијеле области изузетно важне за Републику Српску.

Овим уговором Гас промет из Источног Сарајева је ојачан и спреман за велике послове у којима га је конкурент из Федерације БиХ спутавао.

- Србијагас преко Гас промета улази легално на српско тржиште и тржиште Босне и Херцеговине. То више није страна компанија, него један од највећих власника домаће компаније. Мислим да ће те могућности знати да искористеи Србијагас и Гас промет - навео је Миломир Драганић, генерални директор Гас промета Источно Сарајево - Пале.

Фото: РТРС

Гас промет би требало да има важну улогу у гасификацији Републике Српске унутар сасвим извјесног пројекта Турски ток.

Саопштено је да су за изградњу гасовода од Београда до Бањалуке потребне три године и да ће у том послу Гаспрому из Русије бити понуђено стратешко партнерство.

- Добра вијест је што је за будуће потребе потрошача у Републици Српској предвиђено, не мање од 0.8 милијари, тј. 800 милиона кубних метара. Србијагас практично већ има у развојним плановима гасовод од Београда према Републици Српској - нагласио је Душан Бајатовић, генерални директор Србијагаса.

Конкретизација гасификације Републике Српске један је од програма о којима је разговарано и на недавној заједничкој сједници влада Српске и Србије.

- Наша искуства у Србији кажу да ниједна озбиљна инвестиција нити велика фабрика која омогућава нова радна мјеста нису могући без ријешенг проблема снабдијевања гасом - истакао је Антић.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић истиче да је о изградњи гасовода разговарано и са компанијама из Федерације БиХ.

Каже да укупне пројектоване количине гаса, које би по завршетку радова на Турском току у БиХ требало да буду транспортоване преко Србије увелико премашују тренутна потраживања потрошача у Републици Српској и Федерацији.