latinica  ћирилица
11/03/2019 |  16:44 ⇒ 17:29 | Аутор: СРНА

Представљена "Регионална географија БиХ" Горана Мутабџије

Универзитетски уџбеник "Регионална географија БиХ", аутора Горана Мутабџије, у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево, промовисан је данас на Филозофском факултету на Палама.
Пале: Завод за уџбенике и наставна средства - Фото: СРНА
Пале: Завод за уџбенике и наставна средстваФото: СРНА

Мутабџија је навео да је овај уџбеник првенствено намијењен студентима географије и да покушава да одговори на важна питања двомиленијумског историјског развоја ове територије, током којег су промјене граница, облика и карактера регија и државе у континуитету присутни више него код сусједа. 

- Читаоци ће у овом дјелу покушати да нађу одговоре у којој мјери су разлози за то у њеном географском положају, сложеној природногеографској структури, прожимању и сукобу главних културно-цивилизацијских кругова или широкој лепези бројних разлога, од економске неодрживости развоја до геополитичких разлога - каже Мутабџија.

Доктор географских наука Стево Пашалић навео је у рецензији да је Мутабџија по ко зна који пут доказао да, осим научног доприноса, његово прегалаштво има изванредан друштвени и национални значај, саопштено је из Завода за уџбенике и наставна средства. 

- Овај уџбеник има велику вриједност у наставном процесу високошколских установа и у бројним планирањима, студијама и другим документима - оцијенио је Пашалић.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Дејан Керлета подсјетио је да је ово, након књиге "Европски изазови", други универзитетски уџбеник који је објавила ова издавачка кућа.

Керлета је рекао да ће се уџбеник моћи купити у свих 20 књижара Завода за уџбенике широм Републике Српске, као и путем званичне странице ове издавачке куће.

Планирано је да наредна промоција овог уџбеника буде на Природно-математичком факултету у Бањалуци.