latinica  ћирилица
11/03/2019 |  17:26 ⇒ 18:41 | Аутор: СРНА

Марчић: Шанса младима да брже улазе у свијет науке

Помоћник министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Срспке Синиша Марчић рекао је да Међународни конгрес "Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији", који је отворен данас на Јахорини, пружа шансу младим стручњацима да брже улазе у свијет науке.
Јахорина: Синиша Марчић - Фото: СРНА
Јахорина: Синиша МарчићФото: СРНА

Марчић је у изјави новинарима истакао значај овог скупа за Републику Српску, те напоменуо да је ријеч о првој катерорији националних конгреса.

Према његовим ријечима, Министарство подржава овај конгрес и опредијељено је да побољша сарадњу привреде и научне заједнице.

Декан Технолошког факултета из Зворника Миладин Глигорић рекао је да је на Конгресу пријављен 131 рад из 17 земаља, те да очекује да се представе достигнућа у областима хемијског инжењерства, прехрамбене технологије, заштите на раду, наноматеријала. 

- Дио радова је резултат националних или међународних пројеката, што даје посебну ноту и квалитет оваквим сусретима - навео је он.

Глигорић је додао да из године у годину расте број заинтересованих младих људи који желе да се баве науком и истраживањима. 

- Ово је грана која је врло интересантна за развој сваке средине, па и наше Републике Српске - истакао је Глигорић.

Према његовим ријечима, конгрес ће се одржавати кроз пет пленарних предавања, презентација, а предавачи су најбољи стручњаци из Шпаније, Белгије, Словеније, Македоније, Србије.

Проректор Универзитета у Исторчном Сарајеву Синиша Берјан рекао је да Универзитет даје пуну подршку оваквим или сличним конгресима и да редовно прате дешавања. 

- Ми можемо понудити проширење међународне сарадње или тражење нових партнера не само на Технолошком факултету, већ и на другим факултетима Универзитета - истиче Берјан.

Конгрес обухвата области: "Хемијско и електрохемијско инжењерство", "Еколошко инжењерство", "Материјали и карактеризација материјала", "Нанотехнологије", "Неорганска хемија и технологија" и "Органска хемија и технологија, полимери".

Укључене су и теме: "Прехрамбено инжењерство и биотехнологија", "Енергетска ефикасност и обновљиви извори енергије", "Текстилно инжењерство", "Корозија и заштита материјала и термоенергетских постројења", "Металургија" и "Менаџмент у процесној индустрији".

Конгрес ће трајати до сриједе, 13. марта. Одржава се сваке друге године, а организују га Универзитет Источно Сарајево и Технолошки факултет Зворник.

Покровитељи су Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Академија наука и умјетности Српске, а генерални спонзор град Зворник.