latinica  ћирилица
11/03/2019 |  18:05 | Аутор: СРНА

Одређени привремени прихватни центри за мигранте

Привремени прихватни центри за мигранте су бивша фабрика "Бира" и некадашњи ђачки дом "Борићи" у Бихаћу, бивша фабрика "Мирал" у Великој Кладуши и некадашњи хотел "Седра" у Цазину, одлучио је данас Савјет министара у техничком мандату.
Сарајево - сједница Савјета министара у техничком мандату - Фото: СРНА
Сарајево - сједница Савјета министара у техничком мандатуФото: СРНА

Ови објекти за смјештај миграната предају се на привремено кориштење Служби за послове са странцима, која је у саставу Министарства безбједности.

Трошкове финансирања рада прихватних центара, њихове закупнине и успостављања, као и ангажмана агенција за заштиту сноси Међународна организација за миграције /ИОМ/, саопштено је из Савјета министара у техничком мандату након сједнице.

Током сједнице констатовано је да је повећан улазак миграната у БиХ у односу на прошлу седмицу, те да се у БиХ тренутно налази више од 3.000 њих који су регистровани и смјештени у прихватним центрима, што практично значи да су узети биометријски подаци и отисци прстију.

Од 1. јануара до 21. фебруара Служби за послове са странцима пријављено 1.616 незаконитих миграната. Намјеру за подношење захтјева за азил у овом периоду исказала су 1.402 лица, а поднесена су и 32 захтјев за азил.

Највише миграната је из Пакистана /19,4 одсто/, Ирака /15,1 одсто/, Сирије /14,6 одсто/, Алжира /11,2 одсто/ и Марока /10,6 одсто/.