latinica  ћирилица
11/03/2019 |  18:23 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Сребреница: Дан општине обиљежен отварањем новог производног погона

Свечаном сједницом Скупштине општине, додјелом награда и признања и отварањем новог производног погона, у Сребреници je обиљежен Дан општине. Према одлуци локалног парламента, ове године највеће признање - Плакета са златним грбом општине Сребреница - додијељено је Савјету министара у техничком мандату.

Плакета са сребрним грбом уручена је Влади Аутономне Покрајине Војводине, док је Плакету са бронзаним грбом добила фирма "Економик груп" из Поточара.

Дан општине Сребреница дуго ће памтити Драгана Зекић. Данас је добила први посао и могућност пристојне егзистенције

- Завршила сам физиотерапеутски курс. Ово је мој први посао, а била сам на бироу пет година - рекла је Зекићева.

Осим ње, посао у новој фирми добило је 40 радница. Инвеститор из Србије отворио је погон текстилне индустрије у Сребреници уз помоћ општине и Владе Републике Српске.

- Осим ових 40 планирамо упослити још 40 радника у року од три мјесеца, јер не можемо физички стићи да обучимо раднике које смо сада запослили - истакао је Мирољуб Аврамовић, инвеститор из Ивањице.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је Влада Српске уложила 200.000 КМ и да ће настојати да подржава овакве пројекте. 

Нова радна мјеста у Сребреници отварају се и у другим колективима, фабрика за производњу грађевинских контејнера награђена је Плакетом са бронзаним грбом за допринос у развоју сребреничке економије.

- Запослили смо 21 радника, а у наредном периоду планирамо запослити још десетак радника - истакао је Бојан Ранкић из "Економик груп".

Осим отварања нових радних мјеста, у Сребреници ће ове године приоритети бити и инфраструктурни пројекти али и покретање бање Губер. За пројекат наводњавања биће уложено око 10 милиона марака.

- Бања Губер ће покренути живот у Сребреници у великој мјери - рекао је Младен Грујичић, начелник општине Сребреница.

Грујичић се захвалио свима који су допринијели реализацији пројеката који омогућавају развој и афирмацију Сребренице и као најважније пројекте за ову годину најавио је отварање нових радних мјеста у дрвопреради и рударству, те израду пројектне документацију за изградњу система за наводњавање пољопривредних површина у рејону Скелана и у долини Дрине на подручју ове општине.

11. март обиљежава се као Дан општине Сребреница јер је на данашњи дан 1944. године ово мјесто ослобођено од фашитичких окупатора.