latinica  ћирилица
11/03/2019 |  18:39 ⇒ 12/03/2019 | 07:54 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан сјећања на страдање дјеце Српског Сарајева (ФОТО)

У Источном Новом Сарајеву обиљежен је Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, у протеклом рату. Упућена је јасна порука - не смијемо, нити ћемо дозволити - да ово страдање буде заборављено. Злочинци морају одговарати!

Тачно прије 24 године мучка рука снајперисте са зграде Лориса прекинула је у тада српском насељу Грбавица посљедњу игру ластиша деветогодишње Наташе Учур и годину старије Милице Лаловић. У вријеме примирја прекинула је дјетињство и игру, иза којих су остале неостварене жеље, непрочитане књиге, недосањани снови.Наташа и Милица симбол су страдања дјеце Српског Сарајева. Малишана за које правде нема.

- Обавеза нас просвјетних радника јесте да говоримо и његујемо културу сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева и на тај начин их сачувамо од заборава, да напомињемо јавност да до данашњег дана нико није одговарао за злочине почињене над дјецом Српског Сарајева - рекла је Данијела Мрда директорка Основне школе "Свети Сава" Источно Ново Сарајево.

Фото: СРНА

Нико није одговарао ни за Милицу, ни за Наташу, ни за Мирјану Драгичевић, ни за једно од малишана црног, још некомплетираног списка на којем је сада 118 имена. Међу њима и 18-омјесечни Милун Тешановић, којем заједно са рођацима Данијелом и Драгомиром у збијегу, злотвори нису дозволили да одрасте.

- Који је имао само 18 мјесеци, којима није никоме зла нанио, а тако је завршио да нам је патолог рекао да су дјетету ломљене и ноге и руке и шта ја даље да кажем - рекла је Милена Витковић.

Никада не смијемо и нећемо дозволити да се заборави – јасна је порука премијера Српске. Истиче да се мора истрајати на томе да злочинци буду изведени пред лице правде и да ће се овим питањем озбиљно морати позабавити и нови Савјет министара.

- Доста више да су Срби одговорни за све. Срби јесу за помирење, Срби јесу за толеранцију, али мора за ове ствари монструм да одговара, ово није радио човјек, ово не може радити човјек, ово не ради људско биће, ово ради изрод у виду човјека - нагласио је Вишковић.

Фото: СРНА

Његовање културе сјећања, учење историје као науке, као и учење младих нараштаја како да раздвајају чињенице од фалсификата- задатак је свих. На то обавезују прерано одузета дјеца . А њих је у Српској 475. На списку убијених малишана Српског Сарајева за сада је 118 имена, али нажалост трагични низ није коначан, јер се још прикупљају релевантни подаци.