latinica  ћирилица
11/03/2019 |  19:24 ⇒ 12/03/2019 | 07:53 | Аутор: СРНА

Промоција поштанске маркице "800 година самосталности СПЦ"

У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци сутра ће бити промовисана поштанска маркица "800 година самосталности Српске православне цркве", најављено је из Пошта Српске.
Поште Српске (фото: postesrpske.com) -
Поште Српске (фото: postesrpske.com)

Будући да се ове године обиљежава осам вијекова од аутокефалности СПЦ, а тиме и самосталности српске државе, Поште Српске су издале пригодну маркицу као трајни подсјетник на датум уписан у историју свих Срба који је јасно одредио њихов духовни и државни живот кроз осам вијекова.

Мотиви на маркицама су Храм Светог Саве у Београду и грб СПЦ, те Црква Свете Тројице у Бањалуци и Свети Сава.

- Православна црква је, не само најстарија институција у Србији, већ представља и једину константу њене историје. Након пада средњовјековне државе, у вијековима када су Срби били поданици Османске и Хабзбуршке царевине, Црква је била искључиви извор њиховог идентитета, под чијим окриљем се развијао и комплетан културни живот - истичу из Пошта.

Поштанска маркица "800 година самосталности Српске православне цркве" биће издата на основу Програма о издавању поштанских маркица и вриједносница за 2019. годину, номиналних вриједности 1,70 КМ и тиражом од 15.000.

Уз пригодно издање, "Поште Српске" ће издати и ФДЦ коверат у тиражу од 300 комада.

- Поште Српске редовно прате и подржавају обиљежавање важних историјских догађаја и јубилеја, манифестација културе, спортских дешавања, а издавањеем пригодних и редовних поштанских маркица теже да оставе трајни подсјетник на те догађаје - истиче се у саопштењу.

Поштанску маркицу ће промовисати извршни директор за информационо-комуникационе технологије, развој, продају и маркетинг у Поштама Српске Зоран Протић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, те академик Миливоје Унковић и Божидар Дошеновић, аутори идејног рјешења.

Почетак промоције заказан је у 12.00 часова.