latinica  ћирилица
11/03/2019 |  20:19 | Аутор: РТС

Харадинај разговарао са савјетницима Меркелове

У Приштини су код премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја били савјетници за спољну политику Ангеле Меркел.

Тај састанак је, осим на почетку, био затворен за новинаре, а Харадинај је након разговорао саопштио да су теме биле нормализација дијалога са Београдом и политичка и економска кретања на Косову.

Харадинај је рекао да је њемачким званичницима Јану Хекеру и Матиасу Лутенбергу пренио да је Приштина посвећена економском развоју, јачању владавине закона и реда и реформама на путу ка Европској унији.

Еемачки званичници састали су се и са другим члановима владе, који заступају курс да таксу на српску и робу из БиХ треба уклонити, јер то од њих траже утицајне земље запада.

Претходно је у косовској влади боравила група америчких инвеститора. Прије састанка са њима, Харадинај је рекао да око таксе "још увијек нема промјене".

Упоредо са шатл дипломатојим међународних представника који се из дана у дан смјењују у Приштини, косовски званичници  ненајављено бораве у Бриселу.

Коопредседавајући косовског преговарачког тима Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети су изјавили да у Бриселу и формално Федерики Могерини подносе Платформу за дијалог, коју је прошле недјеље изгласала косовска скупштина, и да како кажу у Приштини говоре једним гласом.