latinica  ћирилица
12/03/2019 |  08:51 ⇒ 08:51 | Аутор: СРНА

Државе суспендовале употребу "боинга 737 макс"

Сингапур је суспендовао операције свих авиона "боинг 737 макс" након што су такву одлуку донијеле Кина и Индонезија послије пада летјелице овог типа у Етиопији.
Боинг 737 (фото: David Pygott) -
Боинг 737 (фото: David Pygott)

Овакву одлуку донио је и Вијетнам, који је саопштио да авиони "боинг 737" неће добити лиценцу док се не утврди узрок пада авиона.

Дан након што је путнички авион компаније "Етиопијан ерлајнз" пао недалеко од Адис Абебе, када је погинуло свих 157 путника и чланова посаде, САД су саопштиле да су ти авиони безбједни за летење.

Управа за цивилну авијацију Сингапура саопштила је да има пуно отворених питања у вези са летјелицом и падом.

- Током ове привремене суспензије, ЦААС ће прикупити додатне информације и анализирати могућност ризика у вези са авионом "боинг 737 макс" - наводи се у саопштењу.

Истражиоци су на мјесту пада авиона пронашли обје црне кутије, које ће пружити додатне информације о томе шта се тачно догодило.

Све док су црне кутије неоштећене узрок несреће могао би се брзо открити, иако је обично потребно годину дана да се заврши истрага.

Ово је друга несрећа "боинга 737 макс 8", што је најновија верзија овог типа авиона која је у употреби од 2017. године.

У октобру прошле године, "боинг 737" индонезијске компаније "Лајон ер" срушио се 13 минута након полијетања у Џакарти, када је погинуло свих 189 путника и чланова посаде