latinica  ћирилица
12/03/2019 |  08:53 ⇒ 10:56 | Аутор: РТРС

Католичка црква у Корушкој неће више полемисати о забрани мисе за усташе

Католичка црква у Корушкој неће одговарати на реакцију Хрватске бискупске конференције (ХБК) на ускраћивање дозволе за одржавање овогодишње мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга, саопштила је у понедељак надлежна дијецеза Гурк.
Блајбург - Фото: РТРС
БлајбургФото: РТРС

- Ми нећемо реаговати на реакцију и нећемо се упуштати у пинг-понг саопштења па тако нећемо реаговати ни на реакцију ХБК на ускраћивање дозволе за одржавање свете мисе у склопу комеморације у Блајбургу - рекао је за Хину портпарол надлежне дијецезе Гурк-Клагенфурт, Матиас Капелер, и додао како Католичка црква у Корушкој тренутно нема ништа више да каже од онога што је на ту тему саопштила крајем прошле недјеље.

Подсјетимо, корушка Католичка црква је 8. марта одбила молбу Хрватске бискупске конференције за одржавање мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга због тога што је та миса политички инструментализована, саопштила је тамошња Католичка црква.

- Миса на пољу поред Блајбурга постала је део манифестације која се политички инструментализује и део је политичко-националног ритуала који служи селективном доживљавању и тумачењу историје - наводи се у писму које је потписао секретар бискупије у Клангенфурту Енгелберт Гугенбергер.

У писму се наводи да манифестација на Лојбашком пољу поред Блајбурга штети угледу Католичке цркве.

Извор: Kurir.rs / Бета