latinica  ћирилица
12/03/2019 |  09:14 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Мојсиловић: Ситуација на Космету стабилна, али непредвидива

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Милан Мојсиловић рекао је, поводом појачаног присуства косовске полиције на сјеверу Косова и Метохије, да је безбједносна ситуација стабилна, али непредвидива.
Милан Мојсиловић - Фото: ТАНЈУГ
Милан МојсиловићФото: ТАНЈУГ

- Предсједник Републике /Александар Вучић/ опредјељен је за мирно рјешење питања Косова и Метохије, па се тренутно не разматра војно укључивање у рјешавање тог питања, али ја као војник ту могућност не могу да искључим - навео је Мојсиловић.

Он је рекао за РТС да постоји стална комуникација са Кфором, као и стална размјена информација.

- На припадницима Кфора је да обезбиједе стабилно стање на читавој територији Косова и Метохије. Ми смо заинтересовани за наше грађане не само на сјеверу Космета, него и на југу, на читавој територији Косова и Метохије - рекао је генерал Мојсиловић.

Он је истакао да не може да каже да је стање војске редовно, јер је дуж читаве административне линије са Косовом ангажована војска на задацима.

Када је ријеч о спремности војске, генерал Мојсиловић каже да је Војска Србије, фигуративно речено, "много јача у односу на јучерашњи дан, а сутра ће бити јача него данас".

Он је додао да Војска Србије располаже са 14 "мигова", од којих је 10 у Србији, а четири се налази на ремонту у Бјелорусији.

- Србија је сада по том типу летјелица скоро па у реду величине као некадашња СФРЈ. Чекамо дан и када ће стићи хеликоптери. Повећан је број сати летења, пресретања у ваздуху, што нам даје сигурност - навео је генерал Мојсиловић.

Говорећи о паради која ће бити одржана 24. марта поводом обиљежавања двије деценије од НАТО агресије на Србију, генерал Мојсиловић је најавио да ће тада полетјети "мигови" којима располаже Војска Србије и представити се грађанима, поред ешалона војске и полиције и поред моторизованих ешалона.

- Наравно да нећемо моћи да покажемо све чиме располажемо, али ћемо показати своју способност, а све у циљу да је Војска спремна и мотивисана да испуни све задатке - истакао је генерал Мојсиловић.

Он је нагласио да је Војска Србије спремна да одговори на сваку могућу кризу у региону.