latinica  ћирилица
12/03/2019 |  09:38 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила Закон о играма на срећу (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике усвојила је вечерас Закон о играма на срећу. Парламент Српске је у вечерњем дијелу засједања размотрио измјене Закона о обновљивим изворима енергије и Закона о високом образовању. Наставак засједања заказан је за сутра у 10.00 часова.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

22.06 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о високом образовању.

Овим законским приједлогом продужен је рок за окончање студија до краја ове, односно наредне године за студенте који су уписани на додипломске студије и стекли статус апсолвента у 2017/2018. академској години.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић истакао је да је измијењен само члан наведеног закона и да је до 2021. односно 2022. године продужен рок за студенте који су на студијским програмима од пет или шест година.

- Студенти који су уписали постдипломске студије могу их окончати до краја ове, односно наредне године, а докторанди до 30. септембра 2022. године - рекао је Рајчевић и нагласио да су наведене измјене закона иницирале студентске организације у Републици Српској.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем Приједлога закона о Граду Градишка.

Посланици ће разматрати Приједлог закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске, те Нацрт закона о ликвидационом поступку и Нацрт закона о измјенама Закона о локалној самоуправи.

21.17 - Парламент Српске размотрио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је да је Стратегијом развоја енергетике до 2035. године предвиђено да у ову област у Српској буде инвестирано 11,5 милијарди КМ, наводећи да су до сада уложене око двије милијарде КМ.

Ђокић је, у завршној ријечи, истакао да је енергетика најважнији развојни приоритет у Српској, уз изградњу саобраћајне инфраструктуре, прије свега ауто-путева. Навео је да се овим приједлогом закона за 100 мегавата смањује планирани обим подстицаја производње електричне енергије из вјетра.

Посланик СП-а Максим Скоко рекао је да Клуб посланика ове партије подржава доношење овог приједлога закона јер енергетика представља замајац привредног развоја Републике Српске и могућност за отварање великог броја радних мјеста.

Посланик СДС-а Зоран Видић сматра да додјела концесија за производњу електричне енергије треба да буде транспарентнија.

19.45 - Министар енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је да су измјене Закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији потребне да би био ограничен раст накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора.

Образлажући овај законски приједлог, Ђокић је навео да се овај закон доноси по хитном поступку како би одређени произвођачи енергије из обновљивих извора из вјетроелектрана били искључени из система подстицања.

Према његовим ријечима, тиме ће бити ограничен раст рачуна за електричну енергију по том основу, а који би у наредном периоду био значајан. Ђокић је рекао да је остваривањем права на подстицај за вјетроелектрану снаге око 50 мегавата потребно обезбиједити најмање 16 милиона КМ годишње.

19.40 - Народна скупштина усвојила је вечерас по хитном поступку Закон о играма на срећу чији је циљ унапређење система игара на срећу, те посебно унапређење надзора у овој области и развијање обима пословања у играма на срећу, а самим тим и повећање буџетских прихода у овој години за 30 милиона КМ.

Од 63 присутна посланика за Закон су гласала 53, а 10 их је било против. Циљ Закона је и јачање улоге јавног предузећа Лутрија Републике Српске, које је у цијелости у власништву Републике. Законом се уређују систем и услови приређивања игара на срећу, наградних и забавних игара.

Уређују се и врсте игара на срећу, накнаде за приређивање тих игара, порез на добитке од игара на срећу и забавних игара, наградне и забавне игре, као и надзор над извршавањем обавеза из овог закона, прекршаји и санкције из области игара на срећу.

19.30 - Настављена сједница НСРС.

18.55 - У Народној скупштини Републике Српске дата је пауза од пола сата.

18.40Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да Лутрије Републике Српске нема капацитет да приређује електронске игре на срећу и да су јој зато потребни партнери, што је предвиђено Приједлогом закона о играма на срећу.

18.15 - Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић истакао је да се Приједлогом закона о играма на срећу жели уредити ова област, да би Српска добила више новца. - Потребно је смањити сиво тржиште у играма на срећу које су најпрофитабилније. Увијек сам за монопол државе, а не појединаца - рекао је Жунић.

Посланик ПДП-а Драган Галић каже да су "крупне ствари" у Српској у рукама моћника и да зато не чуди што је опозиција неповјерљива према предложеном законском рјешењу. Он је упитао да ли "Лутрија Републике Српске" има капацитет да самостално приређује игре на срећу.

17.50 - Посланик СДС-а Недељко Гламочак сматра да је Приједлог закона о играма на срећу лоше законско рјешење јер се жели увести монопол на игре на срећу.Он каже да су упозоравајући наводи Асоцијације легалних приређивача игара на срећу да ће, након што закон буде усвојен, дио радника остати без посла и Српска изгубити 60 милиона КМ.

У реплици Гламочаку, министарka финансија Зора Видовић рекла је да су сви приређивачи игара на срећу у прошлој години платили 28 милиона КМ паушала и три милиона КМ пореза на добит и да је из овога видљиво да Српска не може изгубити 60 милиона КМ. Видовићева је поновила да у приређивању игара на срећу не може без посла остати 16.000 радника, јер их је 5. марта ове године било пријављено 2.749.

17.00 - Сједница настављена након редовне паузе расправом о Приједлогу закона о играма на срећу по хитном поступку.

15.02 - У Народној скупштини Републике Српске дата је редовна пауза, након које ће посланици наставити расправу о Приједлогу закона о играма на срећу по хитном поступку. Посланичку расправу обиљежило је указивање на повреду Пословника о раду НСРС, али и личне увреде.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да је посланик СДС-а Миладин Станић, као ратни начелник војног одсјека у Прњавору, "крао помоћ из дијаспоре намијењену борцима и гладној дјеци и послије тим парама куповао фирме у приватизацији и слао их у стечај".

Потпредсједник НСРС Соња Караџић Јовичевић прије паузе позвала је посланике да се врате расправи о предложеном закону. Циљ Приједлога закона о играма на срећу јесте унапређење система игара на срећу у Српској, посебно унапређење надзора у овој области и развијање обима пословања у играма на срећу, а самим тим и повећање буџетских прихода у овој години за 30 милиона КМ.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена у 17.00 часова.

14.30 - Сједница НСРС настављена је расправом о Приједлогу закона о играма на срећу по хитном поступку.

14.10 - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је спреман да уважи амандмане опозиције у Народној скупштини Републике Српске којима би био побољшан Приједлог закона о играма на срећу.

- Спреман сам да ово урадим и позивам СДС да предложи амандмане с циљем побољшања наведеног законског рјешења. За нас су прихватљиви амандмани које је предложио шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало - рекао је Вишковић у Народној скупштини.

13.50 - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је данас да је циљ Приједлога закона о играма на срећу унапређење система игара на срећу у Српској, посебно унапређење надзора у овој области и развијање обима пословања у играма на срећу, а самим тим и повећање буџетских прихода у овој години за 30 милиона КМ.

13.40 - Посланици НСРС размотрили су Приједлог Програма рада парламента Српске за 2019. годину, којим је предвиђено усвајање укупно 145 аката из надлежности Народне скупштине, од чега су 92 законодавне и 53 тематске цијелине.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић рекао је у завршној ријечи да и након усвајања коначног Програма рада овај програм неће бити затворен, већ отворен за све оне теме које буду интересовале грађане које ће се наћи на скупштинском засједању у току 2019. године.

Чубриловић је рекао да је ово оквирни програм рада Народне скупштине Републике Српске за 2019. годину, док ће коначни приједлог програма бити након разматрања амандмана.

Приједлогом Програма рада Народне скупштине Републике Српске за први квартал предвиђено је седам закона и седам тематских цијелина, за други 32 закона и 21 тематска цјелина, трећи 24 закона и 13 тематских цјелина, док је за четврти квартал предвиђено усвајање 28 закона, буџет Републике и 12 тематских цјелина.

13.00 - Настављена сједница НСРС. Посланици разматрају приједлог Програма рада НСРС за 2019. годину.

12.40 - На захтјев клуба посланика СНСД-а  дата је петнаестоминутна пауза. Прије тога, петнаестоминутна пауза била је дата на захтјев клуба посланика СДС-а.

12.05 - Посланик СНСД-а Срђан Мазалица предложио је доношење измјена и допуна Закона о порезу на доходак у другом кварталу, умјесто у четвртом, како је предвиђено Приједлогом програма рада Народне скупштине Републике Српске за 2019. годину. Мазалица је рекао да клуб посланика СНСД-а подржава доношење закона о алиментационом фонду.

Посланик СНСД-а Душица Шолаја навела је да је клуб посланика ове странке предложио доношење закона о измјенама и допунама Закона о правосудном испиту, закона о измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи, закона о суђењу у разумном року, закона о измјенама и допунама Закона о службеницима и намјештеницима у органима локалне самоуправе.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак затражио је разматрање информације о догађајима на Тргу Крајине 30. децембра прошле године, информацију о досадашњем току истраге о трагичном страдању Давида Драгичевића, информацију о санацији штете од поплава 2014. године, извјештај о раду Инспектората Републике Српске за период 2015-2019. година.

Посланик СДС-а Иванка Марковић предложила је доношење закона о измјени и допуни Закона о полагању правосудног испита који би дефинисао да особе са инвалидитетом треба ослободити плаћања полагања правосудног испита.

11.20 - Клуб посланика СДС-а предложио је да буде усвојен закон о испитивању поријекла имовине и да на тај начин Република Српска потврди опредијељеност за борбу против корупције и организованог криминала, рекао је посланик ове сранке Томица Стојановић. Стојановић је рекао да клуб посланика СДС-а тражи доношење измјена и допуна закона о кривичном поступку и о извршном поступку, те доношење закона о изабраним и именованм лицима.

Зоран Видић рекао је да овај клуб посланика предлаже разматрање извјештаја о раду јавних установа и јавних предузећа у Републици Српској.

Посланик Демоса Споменка Стевановић сматра да је Приједлог програма рада Народне скупштине за ову годину квалитетан, те да ће допринијети бољем функционисању привреде и јавних предузећа у Српској. Она је рекла да је од посебног значаја доношење закона о измјенама закона о кривичном поступку, о спорту и о високом образовању.

Шеф клуба посланика СП-а Максим Скоко рекао је да овај клуб подржава Приједлог програма рада Народне скупштине за 2019. годину.

Скоко је навео да клуб посланика СП-а предлаже доношење закона о измјени закона о пензијском и инвалидском осигурању, о задругама Републике Српске, те доношење стратегије развоја намјенске индустрије Републике Српске.