latinica  ћирилица
12/03/2019 |  10:27 ⇒ 11:54 | Аутор: РТС

Њемачка тражи суспензију таксе због наставка дијалога

Суспензија таксе од 100 одсто на српске и производе из Босне и Херцеговине захтјев је и Њемачке, преносе приштински медији након састанка који су главни политички саветници Ангеле Меркел имали јуче са косовским званичницима.
Харадинај и савјетници Меркелове (фото:Facebook) -
Харадинај и савјетници Меркелове (фото:Facebook)

Савјетници Јан Хекер и Матиас Лутенберг поновили су став Берлина да тарифа за робу из централне Србије омета наставак дијалога и стога су затражили да их влада Косова суспендује.

То је основни захтјев њемачких званичника упућен током састанака са косовским предсједником Хашимом Тачијем, премијером Рамушом Харадинајем и замјеником премијера Енвером Хоџајем, пише Коха диторе.

Извори листа преносе да што се тиче става Њемачке у погледу свеобухватног споразума Приштине и Београда, он је исти као што је то канцеларка Меркел више пута поменула, да је Берлин против промјене граница Косова.

Савјетници њемачке канцеларке боравили су јуче и у Београду, гдје су се састали са предсједником Србије Александром Вучићем.

У Приштини борави генерални директор за политичка питања британског министарства спољних послова Ричард Мур. Он ће се поподне састати са Рамушом Харадинајем.