latinica  ћирилица
12/03/2019 |  10:49 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Супетрани не дају новац за Блајбург, а Карамарко призива празник (ФОТО)

Хрватски десничари повели су јаку кампању којом желе да натјерају власти да комеморацију на Блајбургу пребаце у Хрватску, док су противници усташизације земље одлуку Католичке цркве у Корушкој да забрани мису на том пољу дочекали са олакшањем.
Супетар на Брачу (Фото: Matthew Williams-Ellis) -
Супетар на Брачу (Фото: Matthew Williams-Ellis)

Бивши лидер ХДЗ-а и могући десничарски кандидат за предсједника Хрватске Томислав Карамарко тражи да "цијела Хрватска постане Блајбург" и да се уведе дан сјећања као национални празник.

Истовремено, медији преносе одговор градоначелника Супетра Иване Марковић "Почасном блајбуршком воду", који ју је молио за донацију.

Она је неколико пута већ одбила такав захтјев, први пут прошле године, и то уз образложење.

Марковићева истиче да тај градић слави ослобођење острва Брач од нацистичке и фашистичке окупације, те да су за четири године рата у борби против окупатора погинула 492 брачка борца, док је 275 Брачанки и Брачана страдало у фашистичком терору.

У рату је страдало 110 дјеце, док их је 118 остало без једног, а осам без оба родитеља.

Градоначелница је поручила да ће се они на острву сјећати оних који су били дио борбе великог свјетског покрета за слободу и достојанство човјека, наводе портали.

Комеморацију на Блајбургу велики дио европских и свјетских медија, те аустријска јавност, оцијенили су као највећи профашистички скуп од 1945. године.

Аустријске власти су забраниле истицање било каквих симбола усташке Независне Државе Хрватске, а сада је Католичка црква у Корушкој забранила мису због њене политичке и идеолошке злоупотребе.