latinica  ћирилица
12/03/2019 |  11:32 ⇒ 11:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Предсједник Алжира одустаје од кандидатуре за пети мандат (ФОТО)

Алжирски предсједник Абделазиз Бутефлика најавио формирање нове владе и комисије која ће израдити нацрт новог устава о којем ће потом одлучивати грађани.

Убрзо пошто је Бутефлика саопштио да одустаје од кандидатуре за пети мандат и најавио економске и политичке реформе, грађани су изашли на улице престонице, али не да протестују као претходних дана, већ да славе. Више стотина људи носило је огромну заставу Алжира, а неки су скакали од узбуђења.

Алжир: Предсједник се повлачи (фото:Tanjug/AP)

- Наши протести су уродили плодом! Побиједили смо присталице петог мандата - рекао је један таксиста, преноси Ројтерс. Из многих аутомобила зачуле су се сирене у знак подршке најављеним промјенама.

У међувремену је премијер поднио оставку, а на његово мјесто је именован досадашњи министар унутрашњих послова Нуредин Бедуи који није члан Бутефликиног ужег круга сарадника.

Алжир: Предсједник се повлачи (фото:Tanjug/AP)

Предсједништво је саопштило и да се Бутефлика састао с начелником генералштаба војске.

Бутефлика (82) је 20 година на власти, а од 2013. када је доживео мождани удар, ријетко се појављивао у јавности. У посљедњих неколико недјеља одржани су масовни протести са захтјевом да се не кандидује за још један мандат.