latinica  ћирилица
12/03/2019 |  12:21 ⇒ 14:14 | Аутор: РТС

Вучић: Ако хоћете да разговарате, онда не закуцавате позицију

Предсједник Србије Александар Вучић каже за РТС да је са савјетницима немачке канцеларке Ангеле Меркел разговарао о односима са Приштином и о томе како да се сачувају стабилност и мир. Очекује да у априлу буде нових помака из ЕУ како би се тренутно стање промијенило.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Вучић је, у интервјуу за РТС, рекао да је са Јаном Хекером и Матијасом Литенбергом разговарао о односима Београда и Приштине.

- Нисмо се приближили договору, јер не преговарају Нијемци са њима већ ми, а таквих преговора нема - рекао је Вучић.

Не вјерује да ће таксе ускоро бити укинуте, јер они који су их увели сматрају да за то имају велику подршку на косовској политичкој сцени.

- Свеједно, платформа коју су донијели је толико лоша и упознао сам њемачке савјетнике са ставом Србије, рекао да је толико ужасна да не видм начин да то буде промијењено у будућности. Платформа је праћена законским актима, има обавезујућу снагау и није питање само територијалног интегритета Косова, који се поклапа са интегритетима Србије... већ има још десетине услова језивих за Србију - рекао је Вучић.

Са савјетницима Ангеле Меркер разговарао је, каже, о томе како да се сачувају стабилност, мир, како да се избјегну даље ексалације.

- Они су рекли да су недвосмислено тражили укидање такси, што је важно да као најмоћнија земља ЕУ траже, и очекивања током априла нових помака из ЕУ да се ствари на терену промјене, а видјећемо да ли ће то довести до укидања - рекао је Вучић.

На питање зашто Београд није усвојио платформу за преговоре са Приштином, Вучић одговара да је то јасно сваком разумном човеку.

- Ако хоћете да разговарате са неким, онда не закуцавате ствари. Ако их закуцате, тешко је ексере извући. Да планирамо платформу која би била слична приштинској, у којој бисмо рекли да нема разговора ни о чему – од територијалног интегритета Србије до тога да поставимо трибуна за Албанце који су силовали Српкиње, онда вам је јасно да правите да договора никада не буде - рекао је Вучић.

Истиче да, за разлику од других, српска страна показује јасно опредјељење за разговор и показује далеко већу одговорност јер није увела реципрочне мјере. 

"Ако не желите договор, онда се понашате као Приштина" - истакао је предсједник Србије.

 Замрзнутог конфликта више нема, каже Вучић.

- Какав је замрзнути конфликт кад неко сутра дође и зауме Трепчу. Јел ми имамо конфликт ако хоће да заузму Газиводе - упитао је Вучић.

Он је рекао да је важно да се не правимо да проблем не видимо.

- Ако не успијемо да ријешимо проблем, онда ником ништа. Још једна изгубљена генерација. Вријеме је важан фактор и у политици и у животу - навео је Вучић.

Приштина, додаје, затвара све линије за пролаз камиона.

- Нама су ту прилично везане руке, али се боримо да наше становништво снабдијевамо. Свакога дана морамо да се боримо са тим. Плашим се да смо далеко од рјешења и од укидања такси и те врсте нормализације протока људи и робе - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима Приштина хоће да нам заустави све на сјеверу.

- Они и даље не кажу ко је убио Оливера Ивановића, јер немају појма, или се праве да немају појма. Оптужују људе за нешто од прије седам или осам година. Све раде са људима који су способни за одбрану КиМ - изјавио је Вучић.

Албанце инвестиције не интересују, они инвестивције немају, каже предсједник Србије.

- Њих финансирају споља. Нас занимају инвестиције и вјерујем да ћемо успети да направимо такав амбијент који ће чувати стабилност Србије - навео је он.

Имали смо, каже, замрзнут конфликт са Хрватима, па смо имали замрзнут конфликт у БиХ. 

- Одједном дошао 1. мај, па смо имали Бљесак. А државни врх нам правио да се ништа није догодило - изјавио је Вучић.

Посао оних који воде државу је да брину о својој земљи, објаснио је председник.

- Питам шта да радимо ако крену да уједињују Митровицу или да заузимају Газиводе? Морамо да се понашамо одговорно, да покажемо рјешење. Морамо да покажемо да смо све време радили на компромису и рјешењу. Албанци нису ни тако снажни, нити смију да се тако понашају да немају нечију подршку. Ми морамо полако да ствари доводимо на своју страну - додао је он.

Разграничење Ћосића и Ђинђића

Да смо прихватили разграничење које је Ђинђић предлагао, ми бисмо били у ЕУ, и могли бисмо да кажемо да је VW код нас, казао је Вучић. 

- Не заборавите, када су Ђинђић и Ћосић о томе говорили, наша ситуација је била много повољнија. Нисмо имали границе на Јарињу и Брњаку, нити пресуду МСП-а. Данас смо у тежој ситуациј, али бисмо много више - каже предсједник Србије.

Политиком се, каже бави, због будућности.

- Ја се политиком бавим да би нешто остало иза нас, не пусти снови, већ фабрике и живот за будућност Србије. То је заштита националних интереса, али на одговорној бази. Када сте на оваквом мјесту морате да будете спремни да платите цијену - објаснио је Вучић. 

20 година од НАТО агресије

То је била класична агресија на једну суверену земљу, и није вођена само бомбама из ваздуха, већ свим расположивим средствима, сматра Вучић.

- И данас сам увјерен да Србија за то није одговорна, да није то заслужила и да је страшно какве је зртве имала Србија - од мале Милице, до полицајаца, војника - навео је он.

На годишњицу ће се обратити грађанима, уз молебан који ће приредити патријарх српски Иринеј и архијереји СПЦ-а. Имаћемо пре тога параду у Нишу и моћи ћете да видите разлику између онога што имамо данас и онога што смо имали раније, рекао је председник.

Како је навео, биће 1.500 специјалаца обучених по најмодернијим свјетским стандардима. Вигјећете 8-10 авиона "Миг 29", ове године видјећете и хеликоптере. Србија озбиљно јача своју безбједност, сигурност и то је темељ даљег снажења наше државе. Она мора да се убрза кроз повећање плата, изградње станова за припаднике војске и полиције, и даље јачање екоонмије - закључио је Вучић.

Повезане вијести:

Шта су странци поручили у Приштини?