latinica  ћирилица
12/03/2019 |  12:43 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Америка осуђује било који чин екстремизма или говора мржње

Сједињене Америчке Државе, као и увијек, осуђују било који чин екстремизма или говора мржње, а злоупотреба или намјерно погрешно тумачење историјских чињеница није никоме корисно, речено је Срни у Амбасади САД у БиХ.

- Наш одговор на догађања у Вишеграду говори за себе. У недјељу смо на твитер налогу написали да смо 'згрожени извјештајима о пријетњама и националистичкој реторици током догађаја у Вишеграду. Та врста понашања је неприхватљива. Очекујемо од надлежних институција да подузму неопходне кораке и истраже ове пријетње и одговорне особе' - наводи се у одговору из Канцеларије за односе са јавношћу Амбасаде САД у БиХ.

На питање Срне да ли је амбасадору САД у БиХ Ерику Нелсону позната чињеница да је некадашњи предсједник његове државе Хари Труман 29. маја 1948. године постхумно одликовао антифашисту ђенерала Драгољуба Дражу Михаиловића највишим савезничким признањем - Орденом легија заслужних првог степена, као и француски генерал Шарл де Гол и пољски предсједник Владислав Сикорски, за "организовање и вођење снага отпора против непријатеља који је окупирао Југославију" и "спасавање америчких авијатичара".

Ово је уједно и одговор на сљедећа питања Срне упућена амбасадору САД у БиХ:

Да ли сте упознати о садржини саопштења Граничне полиције БиХ у вези са обиљежавањем 73 године од хапшења начелника Штаба врховне команде Југословенске војске у отаџбини ђенерала Драгољуба Михаиловића, 10. марта у Вишеграду, у којем је наведено да у заштитном појасу и на граничним прелазима у зони одговорности Јединице Граничне полиције БиХ у Вишеграду није забиљежен инцидент, нити су на том подручју евидентиране безбједносно интересантне особе, као ни оне које се доводе у везу са кривичним дјелима или прекршајима?

Шта је током одржавања мирног скупа у Вишеграду представљало "националистичку реторику и обиљежја"?

Да ли су за САД националистичка реторика и обиљежја узвици "Алаху егбер", које свакодневно можемо чути у БиХ, уз које су се десили најстрашнији злочини над српским народом и терористички напади не само у Српској и БиХ, већ широм свијета, и ратне заставе муслиманске војске?

Да ли је у протеклом периоду Амбасада САД то осудила, јер такви повици и обиљежја изазивају страх код српског народа, посебно оног малог броја Срба који су сведени на ниво статистичке грешке у ФБиХ? Свједоци смо и да се у Републици Српској на многобројним џамијама вијоре ратне заставе такозване Армије БиХ.

Срна је затражила и коментар амбасадора САД у БиХ на изјаву одборника СДА Јусуфа Трбића који је за скупштинском говорницом у Бијељини 25. фебруара Војску Републике Српске назвао "Караџићевим фашистима". Да ли је ова изјава ужасавајућа и колико она утиче на суживот у Бијељини?