latinica  ћирилица
12/03/2019 |  12:54 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Квалитетном сточном храном до већих приноса у производњи

Производња што боље сточне хране донијеће квалитет, високе приносе и профитабилност у производњи млијека, меса и јаја у Републици Српској, поручено је са данашњег стручног скупа "Повећање производње млијека и меса кроз унапређење производње и контроле квалитета кабасте и концентроване сточне хране", одржаног у Бањалуци
Бањалука: Пољопривредни институт - стручни скуп - Фото: СРНА
Бањалука: Пољопривредни институт - стручни скупФото: СРНА

Мирослав Бојић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске рекао је новинарима да је један од циљева смањити трошкове производње и повећати производњу млијека, које треба да буде што квалитетније.

- Исхрана стоке у трошковима производње млијека учествује са око 60 одсто. У том смислу, циљ је што квалитетнија производња кабасте сточне хране како би се у исхрани музних крава смањио удио концентрата - навео је Бојић.

Бојић је, између осталог, подсјетио да се на том плану добро показао бањалучки хибрид "Бл 43" и да ресорно министарство ове године обезбјеђује подстицај од 15 КМ по продатој врећи сјемена тог кукуруза.

Директор Пољопривредног института Српске Војислав Тркуља истакао је да је улога Института да своја знања и достигнућа пренесе произвођачима и корисницима, те да у томе имају велику подршку Владе.

Тркуља је напоменуо да су нове креације Института, уз хибриде кукуруза, двије сорте јечма, селекционисане за овдашње агроеколошке услове.

- Једина смо институција у Српској и БиХ која има властите сорте и хибриде. Очекујемо признавање једне нове сорте пшенице, а призната нам је једна нова сорта крмног биља италијанског љуља за добијање квалитетне сточне хране - рекао је Тркуља и додао да ће Институт наставити са контролама сточне хране, сјемена, минералних ђубрива и плодности земљишта.

Жељко Лакић из Пољопривредног института рекао је да су фармери на овом скупу упознати о предностима заснивања травњака са травно легуминозним смјешама са циљем бољег искориштавања њихових потенцијала.

Лакић је додао да овакви травњаци имају боље приносе и доносе мање трошкове ђубрења.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Српске Владимир Усорац нагласио је да употреба квалитетне сточне хране омогућава квалитетну производњу меса и млијека, као и већу конкурентност на тржишту.

На скупу су обрађене кључне теме пред почетак прољетне сјетве крмног биља, а било је ријечи и о лошим праксама у току производње, спремања и чувања сточне хране које могу довести до проблема са здрављем домаћих животиња.

Скупу, који је организовао Пољопривредни институт у сарадњи са угледним произвођачем сточне хране "Савић компани" из Бијељине, присуствовали су бројни произвођачи меса, млијека и сточне хране.