latinica  ћирилица
12/03/2019 |  13:54 ⇒ 16:47 | Аутор: СРНА

Видовић: Унаприједити систем игара на срећу

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је данас да је циљ Приједлога закона о играма на срећу унапређење система игара на срећу у Српској, посебно унапређење надзора у овој области и развијање обима пословања у играма на срећу, а самим тим и повећање буџетских прихода у овој години за 30 милиона КМ.

Видовићева је истакла да већ у наредној години приход од игара на срећу може износити 60 милиона КМ.

- Такође, циљ је јачање улоге јавног предузећа Лутрија Републике Српске које је у цијелости у власништву Републике Српске и давање том предузећу улоге коју једно овакво предузеће има у земљама у окружењу и шире - рекла је Видовићева у Народној скупштини Републике Српске образлажући ово законско рјешење.

Она је нагласила да се овим законом уређују систем и услови приређивања игара на срећу, наградних и забавних игара.

- Уређују се и врсте игара на срећу, накнаде за приређивање тих игара, порез на добитке од игара на срећу и забавних игара, наградне и забавне игре, као и надзор над извршавањем обавеза из овог закона, прекршаји и санкције из области игара на срећу - додала је Видовићева.

Она је навела да су у Српској регистроване 1.033 кладионице, 441 аутомат-клуб са 5.369 аутомата, шест приређивача интернет игара, 16 томбола, казино и 1. 097 локација на којима се приређују игре на срећу, а укупан број пријављених радника на крају 2017. године био је 2.478, а 5. марта ове године 2.749.

- Ово говорим јер је у медијима писано да ће без посла остати 16.000 радника, а видите колико је радника пријављено. Сви приређивачи су у 2018. години платили 28 милиона КМ паушала и три милиона КМ пореза на добит, што је мало. И ово је био разлог за промјену закона - каже Видовићева.

Она је напоменула да ће сваки приређивач игара на срећу имати рачунарски систем који ће бити повезан са Министарством финансија Републике Српске.