latinica  ћирилица
12/03/2019 |  14:09 | Аутор: СРНА

Италија: Казне за родитеље невакцинисаних ђака

Родитељи у Италији убудуће ће бити кажњени уколико пошаљу у школу дјецу без доказа да су она примила све прописане вакцине.
Рим (Фото: impresamia.com) -
Рим (Фото: impresamia.com)

Закон који ово одређује усвојен је послије вишемјесечне дебате о обавезној вакцинацији, пренио је Би-Би-Си.

Родитељи ризикују да добију новчану казну до 500 евра уколико пошаљу у школу невакцинисану дјецу. Дјеца млађа од шест година могу бити одбијена у вртићима уколико нису прошла обавезни програм имунизације.

Нови закон усвојен је у вријеме ширења заразе малим богињама, а италијански званичници напомињу да је стопа имунизације повећана од када је мјера проглашена.

Према такозваном Лоренцином закону, који је добио име по бившем министру здравља Беатриче Лоренцин, која га је предложила - дјеца морају примити серију обавезних вакцина прије доласка у школу.

Међу њих спадају вакцине против варичела, дјечије парализе, малих богиња, заушки и рубеола.

Дјеци узраста од шест до шеснаест година не може бити забрањено да долазе у школу, али се њихови родитељу суочавају са казнама уколико дјеца нису прошла обавезни програм имунизације.

Крајњи рок за добијање потврде био је 10. март, али је тај период због викенда продужен до понедјељка, 11. марта.

- Сви су имали времена да надокнаде заостатак - изјавила је министарка здравља Ђулија Грило листу "Република".

Она је додала да су правила од сада једноставна: "Нема вакцинације, нема школе."

Медији су пренијели да регионалне власти регулишу ову ситуацију на различите начине. Локалне власти у Болоњи послале су писма са обавјештењем о суспензији родитељима око 300 дјеце, а укупно 5.000 дјеце нема комплетну документацију о вакцинама.

У другим областима нема извјештаја о кажњавањима, а понегдје је крајњи рок продужен за неколико дана.

Нови закон усвојен је у Италији након што је стопа имунизације опала на мање од 80 одсто, иако Свјетска здравствена организација препоручује да се тај проценат одржава на 95 одсто.