latinica  ћирилица
12/03/2019 |  14:25 | Аутор: СРНА

У завршној фази истрага на околности страдања породице Ђедовац

Истрага о узроку саобраћајне несреће у којој је 2017. године на пружном прелазу Грабовица код Добоја, у судару воза и аутомобила, смртно страдала четворочлана породица Ђедовац у завршној је фази, речено је Срни у Тужилаштву.
Пружни прелаз Грабовица - Фото: СРНА
Пружни прелаз ГрабовицаФото: СРНА

Из Окружног јавног тужилаштва Добој речено је Срни да је у завршној фази истрага у вези са утврђивањем узрока настанка саобраћајне несреће у којој је 2017. године на пружном прелазу Грабовица у судару воза и аутомобила смртно страдала четворочлана породица Ђедовац.

- Након анализе и оцјене недавно достављеног додатног саобраћајно-техничког вјештачења предметне незгоде и прикупљених доказа, ради се на утврђивању постојања евентуалних пропуста одговорних лица за обезбјеђење пружног прелаза, а који би могли бити у узрочно посљедичној вези са настанком саобраћајне незгоде - наведено је у саопштењу.

Из Тужилаштва наводе да је у току истраге проведено саобраћајно техничко вјештачење динамике настанка и узрока настанка саобраћајне незгоде, те да је затражено и додатно вјештачење у смислу прегледности мјеста саобраћајне незгоде.

Из Тужилаштва појашњавају да је додатно вјештачење требало да утврди да ли је било пропуста одговорних лица која су била задужена за контролу пружног појаса, као и других лица или правних особа које су биле дужне да укажу и да предузму одговарајуће радње и поступке како би пружни прелаз био безбједан за нормално одвијање саобраћаја.

На данашњи дан 12. марта 2017. године на локалном путу Грабовица-Станови и пружном прелазу у мјесту Грабовица, подручје града Добој, догодила се саобраћајна несрећа у којој је смртно страдала породица Ђедовац.

Супружници Славица и Златко погинули су на лицу мјеста, док су њихове кћерке Николина /18/ и Кристина /17/ задобиле тешке повреде, од којих је млађа умрла у добојској болници неколико сати након несреће, а старија дан касније у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Зоран Ђедовац, брат преминулог Златка, који је данас одао почаст страдалима, рекао је новинарима да очекује да се истина на околности страдања разријеши током судског процеса.

Он је оцијенио да наведени пружни прелаз и даље није безбједан због смањене прегледности усљед теретних возила који су паркирани у непосредној близини, као и објекта за свјетлосно-звучну сигнализацију.

Ђедовац каже да су се мјештани због паркираних возила обраћали полицији, која их је преусмјеравала на локалну комуналну полицију.

Из Жељезница Републике Српске речено је новинарима да је пружни прелаз у Грабовици обиљежен андрејевим крстом, а од прошле године обезбијеђен је и свјетлосно-звучном сигнализацијом, те да нису евидентиране сметње иако је систем у пробном раду.