latinica  ћирилица
12/03/2019 |  14:39 ⇒ 16:47 | Аутор: СРНА

Рајилић: На терену и даље потешкоће у примјени Закона

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је Срни да у поступку признавања статуса и права жртва ратне тортуре у Републици Српској и даље на терену има потешкоћа.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

- Удружење настоји да свака жртва добије статус и право и да Закон о жртвама ратне тортуре не буде само мртво слово на папиру - рекла је Рајилићева.

Она је навела да у Удружење свакодневно пристижу жалбе о проблемима у остварењу права жртава према Закону о жртвама ратне тортуре.

- Притужбе се односе на грубо опхођење према жртвама од стране шалтерских службеника, на непоштовање процедуре прописане законом, на спорост у раду. Неке жртве предале су захтјев у октобру 2018. године, а никаквог одговора нема већ дуже од пет мјесеци - истакла је Рајилићева.

Навела је да неки шалтерски службеници захтијевају од жртава да траже податке и на нивоу БиХ, иако то не предвиђа Закон, затим не траже мишљења од организација којој чланица припада и не поштују податке.

Рајилићева је рекла да постоје драстични случајеви гдје жена жртва која је вишеструки хашки свједок, са више пута понављаним изјавама инспектору о преживљеној тортури и губитку дјетета као посљедици тортуре, добија негативно рјешење јер је имала инвалиднину према Закону о цивилним жртвама рата.

- Није примијењен члан 39 Закона према коме се одлучује у корист жртве. Захтјеви се држе у ладицама по пет мјесеци и онда шаљу као јединствен списак, што значи да су у сваком случају прекршили законске рокове на одговоре у року од 30 дана - истакла је Рајилићева.

Рекла је да на захтјев Удружења, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске сутра у Теслићу организује савјетовање за представнике првостепених органа и Удружења.

Рајилићева је рекла да ће савјетовању присуствовати представници Удружења жена жртава рата, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, те Савеза логораша Републике Српске.

Савјетовање је заказано за 9.00 часова у хотелу Кардијал.