latinica  ћирилица
12/03/2019 |  14:52 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

Тривић: Дигитални облици учења важан сегмент образовног система

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је данас у Сарајеву да је пилот пројекат "Школе за 21. вијек", у који је било укључено 15 основних школа из Српске, показао да је увођење дигиталних облика учења путем информационих технологија важан сегмент у образовним системима.

- Ми због тога подржавамо овај вид активности чији ће резултат бити боље знање наших ђака. Морамо пратити нове технологије и трендове. Информационо друштво и нове технологије дио су свијета у којем живимо и радимо - рекла је Тривићева новинарима уочи свечаности поводом почетка програма "Школе за 21. вијек", који спроводи Британски савјет у БиХ.

Тривићева је најавила да ће Министарство просвјете и културе Републике Српске у наредном периоду и мимо овог пројекта интензивно радити на методологијама и наставном плану и програму који ће ускоро бити формиран, а који ће бити прилагођен потребама дјеце која ће по завршетку школовања бити спремна за тржиште рада.

- Дјеца ће имати модернизоване начине образовања сходно њиховим интересовањима, али и потребама комплетног образовног система, који ће бити прилагођен тржишту рада - нагласила је Тривићева.

Директор Британског савјета за БиХ Лариса Халиловић појаснила је да се путем овог програма не подржавају само дјеца која су тренутно у настави, већ се млади људи и наставни кадар припремају за занимања будућности.

- Млади људи који пролазе кроз овај програм показују колико имају креативности, а на нама је да ту креативност подржимо да им дамо вјештине и подршку у учењу кориштењем критичког размишљања, рјешавања проблема. Млади морају знати да примијене и кодирање кроз `микро:бит` или неку другу сличну алатку која им може приближити креативни начин размишљања - навела је Халиловићева.

Према њеним ријечима, у пројекат "Школе за 21. вијек" тренутно је укључено 565 школа, што, како је истакла, занчи и обуку за исто толико директора и више од 3.000 наставника.

Халиловићева је поручила да ће сва дјеца у БиХ проћи кроз овај програм, те да ће добити прилику да се укључе и покажу шта могу на креативан и иновативан начин.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд нагласио је да је програм "Школе за 21. вијек" највећа инвестиција британске Владе у поље образовања у БиХ и на Балкану, указујући да је програм урађен уз консултације са релевантним министарствима, институцијама, менаџментима школа и наставницима.

- Ми дајемо ресурсе, опрему и подршку свим основним школама на западном Балкану с циљем увођења иновативне наставе која је фокусирана на вјештине пријеко потребне модерном тржишта рада - закључио је Филд.

"Школе за 21. вијек" је амбициозан трогодишњи образовни пројекат са буџетом од 10 милиона фунти, који је осмислио и спроводи Британски савјет, а финансира Влада Велике Британије.

У оквиру програма више од милион ученика на Балкану узраста између 10 и 15 година стицаће вјештине критичком мишљења, рјешавања проблема и кодирања, а свака школа ће путем овог програма добити одређени број "микро:бит" уређаја /џепни рачунар којим дјеца могу да кодирају и користе га у оквиру различитих предмета за рјешавање свакодневних проблема/.