latinica  ћирилица
12/03/2019 |  15:36 ⇒ 13/03/2019 | 08:48 | Аутор: РТРС

Нови Град: Културних садржаја никада више

Иако се налази у групи средње развијених локалних заједница, у Новом Граду културних садржаја има довољно.

Изградњом новог објекта у Културно образовном центру су створени услови за рад Културно умјетничког друштва "Уна" као и истоименог мјешовитог хора.Обновљена је зграда Вијећнице и уређена Галерија па су културни садржаји интензивирани.

- Једна од најзначајнијих наших манифестација јесте петровданска смотра фолклора. Бројне изложбе у Галерији као и у Вијећници. Наша манифестација Ликовна колонија Ракани која се организује почетком августа, гдје се сваке године окупи доста сликара - каже Дражен Бабић, диркетор ЈУ КОЦ Нови Град.

КУД "Уна" окупља 250 чланова који су организовани у четири узрасне групе. Имају женску и мушку пјевачку групу и оркестар. Редовно наступају на међународним смотрама као и хор"Уна".

- У априлу имамо смотру Златно коло, смотра СКУД-ова, Савеза аматерских друштава Републике Српске гдје ћемо се представити са пјесмама и играма новског Поткозарја. Почетком шестог мјесеца имамо европску смотру. КУД "Уна" ове године седми пут учествује на европској смотри српске дијаспоре у Београду - истакао је Синиша Јованић, кореограф КУД-а"Уна"

Шестог априла у Новом Граду биће организована међународна дјечја смотра фолклора под називом "Весели корачићи". Очекује се учешће великог броја малишана како из Републике Српске тако из Италије и Аустрије.