latinica  ћирилица
12/03/2019 |  16:17 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Бањалука: Стручни скуп о унапређењу производње сточне хране

Пољопривредни институт Републике Српске у Бањалуци, организовао је стручни скуп о теми "Повећање производње млијека и меса кроз унапређење производње и контроле квалитета кабасте и концентроване сточне хране". Циљ скупа је унапређење производње сточне хране.

Коришћењем квалитетне сточне хране омогућава се квалитетна производња меса и млијека,а са већим остатком дохотка повећава се конкурентност на тржишту.

- Ако успијемо произвести квалитетну силажу имамо енергију, ако успијемо произвести квалитетне траве тада добијамо јефтине протеине, значи мање концентрата - тврди Владимир Усорац, предсједник Удружења мљекара Републике Српске.

Стручњаци настоје упознати фармере о значају травно- дјетелинских смјеша на ораничним површинама, чиме се повећавају приноси и смањују трошкови ђубрења.

-Травно легуминозне смеше утичу на поправку лоших земљишта, јер земљиште обогаћују са органском материјом, а оно што је битно да биљне врсте које долазе послије разоравања травно легуминозних смеша имају повећане приносе - поручио је Жељко Лакић, шеф Завода за крмно биље Пољопривредни институт Републике Српске.

Војислав Тркуља, директор Пољопривредног инситута Републике Српске вјерује да ће сточна храна добити на квалитету: 

- Институ је једна институција не само у Српској, него и у БиХ који има властите сорте и хибриде који селекционисани за наше агроеколошке услове, такође очекујемо признавање нове сорте пшенице, а призната нама је нова сорта крмног биља италијанског љуља који је са одличним карактеристикама за добијање квалитетне сточне хране.

Један од циљева је смањити трошкове производње и повећати производњу млијека у Српској.

- Највећи циљ у тој производњи је кабаста сточна храна и што квалитетнија кабаста сточна храна како би се удио концентрата смањио у самој исхрани музних крава - ријечи су Мирослава Бојића, стручног сарадника у Министарству пољопривреде, шумараства и водопривреде Републике Српске.

Из ресорног министарства истичу да подржавају Пољопривредни институт у њиховим стручним и научним истраживањима.