latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:11 ⇒ 18:38 | Аутор: СРНА

"Бомбардовање Југославије почетна тачка свих тренутних сукоба"

Бомбардовање СР Југославије, које је 1999. године извршио НАТО, постало је почетна тачка свих тренутних сукоба у свијету, укључујући ситуацију у Венецуели, изјавио је Андреј Климов, замјеник предсједавајућег Комисије за спољне послове при Савјету Руске Федерације.

Он је на сједници радне групе о заштити државног суверенитета, одржане видео-везом између Москве и Београда под називом "20. годишњица противзаконите интервенције НАТО земаља у сувереној Југославији", подсјетио да се скуп одржава тачно 20 година након што су се Мађарска, Пољска и Чешка придружиле НАТО, а Алијанса први пут након Хладног рата пришла толико близу границама Русије.

Климов је рекао да је бомбардовање Југославије, које је трајало од 24. марта до 10. јуна 1999. године, био чин подривања споразума из Хелсинкија, којима су успостављени принципи мирног међународног поретка у Европи.

- Наравно, овај рат је отворио Пандорину кутију и довео до разних промјена у вези са присилном корекцијом државних граница. Чак и сада, чланице НАТО-а позивају на војна рјешења сукоба у земљама као што је Венецуела. Све су то карике ланца започетог догађајима прије 20 година - истакао је Климов.

Српски министар за техонолошке иновације Ненад Поповић изјавио је током сједнице да је циљ НАТО агресије против Србије било отцјепљење Аутономне Покрајине Косова и Метохије.

- НАТО агресија против Србије имала је само један циљ, а то је да отцепи Косово од Србије. Међутим, нису успјели у постизању то циља. Косово и Метохија је и даље дио Србије - нагласио је Поповић.

Поповић је истакао важну улогу Русије и њеног предсједника Владимира Путина у очувању територијалног интегритета Србије.

- Косово ће остати српско док год имамо Устав и Резолуцију 1244 Савјета безбједности. Захваљујући Русији, Резолуција 1244 је остала на снази, а лажна држава Косово и поред свих притисака појединих западних земаља, није примљена у УН, Унеско и Интерпол - рекао је Поповић.

Српски министар подсјетио је да се 90 одсто грађана Србије противи приступању Сјевероатлантском савезу.

- Настављамо са политиком војне неутралности. Наша земља никада неће постати чланица НАТО-а - каже Поповић.

НАТО је започео војну кампању против СР Југославије 24. марта 1999. године, а Алијанса је тврдила да је њен циљ наводно "спрјечавање геноцида над албанским становништвом на Косову", пише ТАСС.

Војни стручњаци кажу да је током операције испаљено 3.000 крстарећих ракета, а бачено је 80.000 тона разних бомби, укључујући касетну муницију и пуњења са осиромашеним уранијумом.

Србија процјењује да је током кампање погинуло између 3.500 и 4.000 људи и да је 10.000 њих рањено, те да су двије трећине њих цивили.

Штета нанесена током бомбардовања Југославије процјењује се на стотину милијарди долара.