latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:15 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Јеремић: Равногорски покрет не потпирује мржњу

Предсједник Равногорског покрета Вишеград Миро Јеремић истакао је да међунационалну мржњу у БиХ потпирују политичари, а не равногорци.
Равногорски Покрет Вишеград (Фото: Фејсбук/Равногорски Покрет Вишеград) -
Равногорски Покрет Вишеград (Фото: Фејсбук/Равногорски Покрет Вишеград)

Јеремић је, поводом навода федералних медија и појединих политичара и амбасада да Равногорски покрет потпирује међуетничку нетрепељивост, рекао за Срну да је та тврдња лажна и неприхватљива.

- Могу да се преслушају сви говори наших активиста гдје се уопште не помиње било који други народ или ситуација која би могла да увриједи припаднике другог народа. Свима је у БиХ познато да политичари потпирују међунационалну мржњу, а ми то никада не чинимо и нећемо чинити - истакао је Јеремић.

Он је нагласио да у недјељу, 10. марта, у Вишеграду приликом обиљежавања 73 године од хапшења ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића није забиљежен ниједан инцидент, као и да Гранична полиција БиХ није забиљежила прелазак границе лица која су проблематична.

- Многи су свједоци да се ништа није десило што би личило на инцидент. Проблем је што чланови Равногорског покрета нису чланови партија. Не бавимо се политичком питањима, а редовно новинари из Федерације БиХ постављају политичка питања и онда износе лично мишљење. Свих ових година дајемо изјаве федералним медијима и они то увијек злоупотријебе - рекао је Јеремић.

Он је навео да Равногорски покрет Вишеград на подручју ове општине од 1996. године организује помен на дан хапшења ђенерала Драже Михајловића и да никада није забиљежен ни најмањи инцидент.

Према његовим ријечима, једино што се десило је када је новинар телевизије Н1 без дозволе снимао људе који нису учествовали у обиљежавању и тај инцидент се десио ван комплекса Дражевине.

- Никад ниједан муслиман није попријеко погледан, нити се жалио, а нису имали ни проблема са Равногорским покретом. Муслимани који су у власти ту чињеницу да се дан хапшења Драже Михаиловића обиљежава у Вишеграду користе у политичке сврхе, редовно изврћу чињенице и често лажу о догађају који ми организујемо - додао је Јеремић.

Он је подсјетио да је Равногорски покрет регистрован на нивоу Републике Српске и да му је један од основних задатака да покуша да покаже српском народу да се много лагало о југословенској војсци и отаџбини.

Велики број припадника Равногорског покрета из Републике Српске окупио се 10. марта на постројавању у Вишеграду, поводом обиљежавања 73 године од хапшења ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића.

Чланови Равногорског покрета отаџбине Српске тада су положили цвијеће на Споменик погинулим борцима у Вишеграду, а потом су у Добрунској Ријеци обиљежили 73 године од хапшења начелника Штаба врховне команде Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Михаиловића.

Овај догађај изазвао је бурна реаговања у Федерацији БиХ, као и поједних представника међународне заједнице.