latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:39 | Аутор: СРНА

Даблин и Берлин забранили летове боинга 737

Органи надлежни за авијацију у Ирској суспендовали су летове свих врста авиона боинг 737 макс ка и из ирског ваздушног простора, након реакције надлежних европских органа као одговор на недавне авионске несреће у Индонезији и Етиопији.
Боинг 737 (фото: David Pygott) -
Боинг 737 (фото: David Pygott)

Ирске власти су саопштиле да су такву одлуку донијеле ради "осигуравања трајне безбједности путника и чланова посада авиона".

Поред Ирске, летове боинга 737 у свом ваздушном простору забранила је и Њемачка.

Њемачки министар саобраћаја Андреас Шојер изјавио је да Њемачка затвара свој ваздушни простор за авионе "боинг 737 макс", уз напомену да је безбједност приоритет Берлина, јавио је АП.

- Наредио сам да се смјеста затвори ваздушни простор за боинг 737 макс, док се не разјасне сумње у вези са недавним несрећама - изјавио је Шојер, чије је коментаре пренијела њемачка телевизија Н-ТВ.

Норвешка авио-компанија Норвиџин ер раније данас је саопштила да ће привремено обуставити летове путничких авиона боинг 737 макс, по савјету европских надлежних органа.

Летове боинга 737 макс данас су забраниле Велика Британија, Малезија, Сингапур, Аустралија, Кина, Индонезија и Холандија током безбједносних провјера након што се авион компаније Етиопијан ерлајнз срушио у недјељу, 10. марта, недалеко од Адис Абебе, када је погинуло свих 157 путника и чланова посаде.