latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:44 | Аутор: sputniknews.com

ЕУ: Војна операција недопустива у Венецуели

Војне акције како у Венецуели, тако и ван ње су недопустиве, рекла је висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини.

- Криза која погађа Венецуелу има политичке и институционалне узроке. Њено рјешење мора бити политичко, мирно и демократско. То значи без војних интервенција, унутрашњих или спољних, и такво рјешење је прихватљиво за нас - рекла је Могеринијева.

Она је додала да одлука о рјешавању проблема у земљи не може и не треба да буде наметнута споља.

- Верујемо да међународна иницијатива може да помогне да се нађе миран и демократски излазак из кризе - рекла је она и додала да је - због тога основана Међународна контакт група европских и латиноамеричких земаља, која треба да помогне у стварању услова за политички процес који би довео до слободних и поштених предсједничких избора, у складу са међународним стандардима и Уставом Венецуеле.

- Чак и када не постоји мултилатерални оквир, ми морамо да радимо на његовој изградњи или поновној изградњи - закључила је Могеринијева.

Нешто раније генерални секретар САД Мајк Помпео није искључио могућност извођења војне операције у Венецуели.

Русија је упозорила САД да то не ради, јер би то био катастрофалан сценарио, изјавио је замјеник шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков. Према његовим ријечима, акције Вашингтона према Каракасу још више распирују кризу у Венецуели.