latinica  ћирилица
12/03/2019 |  18:01 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Приједор: Преквалификацијама до бољег посла

У Средњошколском центру Приједор све је више ђака у клупама и након завршене школе. За медицинску струку интересовање је велико, па је из године у годину број пријављених за преквалификацију све већи.

Преквалификацијом до бољег посла, ово је разлог што се већина ђака одлучи за школу и након завршеног образовања. Бранко Вујић, по занимању туристички водич, данас у школској клупи стиче звање медицинскиг техничара.

- Изузетно сам задовољан начином рада и квалитетом предавања. Мислим да је паметно уписати нешто за шта има посла - каже Вујићева.

Циклус образовања траје од 13 до 15 мјесеци, а на крају школовања слиједи матурски испит. Ништа није "преко ноћи", каже Мира Дрљача и додаје да је неопходно много труда и учења, како би се дошло до дипломе.

- Суштина приче је што не може неко ко не научи да прође испит, јер је то нешто што ми пред свима одговарамо и показујемо једни на другима како се то ради - каже она.

Током преквалификације "новопечени ђаци" уче из истих уџбеника, као и редовни школарци. Похађају наставу, а праксу стичу у приједорској болници.

- За период који прођу, с обзиром да је исти број часова практичне наставе и код редовних и код ванредних ученика, они су скоро спремни за рад у болници - истиче Светлана Зорић, професор здравствене његе.

Сертификовани од ресорног министарства, за образовање одраслих, руководство школе каже да овдје они који траже нешто "мимо закона", нису добро дошли.

- Ми се бавимо образовањем одраслих и нама иду у прилог те брзе дипломе јер добијамо информација из иностранства да већ нису признате и само се повећава интересовање за наше преквалификације. Имамо случаје у којима долазе људи из окружења долазе код нас на преквалификације јер су чули да се овдје заиста може добити знање - напомиње Александар Миљешић, директор ЈУ Средњошколски центар Приједор.

Знање и звање до данас је у приједорској Медицинској школи, у оквиру преквалификације, стекло чак 13 генерација. Задовољни су и они, али и њихови послодавци који кажу да сваки документ кад тад дође на провјеру, те да се легална диплома и те како исплати.